Трудова борса срещна работодатели с безработни

0

Трудова борса беше открита днес в Свиленград. Тя беше организирана от Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в града. Близо 50 безработни успяха да се срещнат с работодатели от различни сфери на дейност в една от залите на читалището. Предложени бяха 20 свободни работни места в месопреработването, хотелиерството и ресторантьорството, транспорта, спедицията, охранителната и кредитната дейност.

„Целта е да се срещнат лице в лице търсещите работа и предлагащите работа, да се осъществи контакт очи в очи. На тази среща ще имате възможност за по-голям избор на фирми, на работна сила и ще прецените дали вашите способности, желания и образование отговарят на условията” обясни Соня Славова, директор на Бюрото по труда в Свиленград.

Първи към масите, на които чакаха работодателите, пристъпиха 65-годишна ромка и 24-годишния й внук, които са без работа от доста време. Момчето е завършило едва 9 клас. Търси си търси работа на трудов договор, за да му текат осигуровки. Ромското семейство твърди, че в Свиленград е трудно да си намериш работа.

Това потвърдиха и други от участниците в трудовата борса. Направи впечатление, че основни посетители бяха безработните около и над петдесетте. На тези години е доста трудно да се намери работа, разказаха те. Някои споделиха, че са трудово незаети от два месеца, други от пет и повече години, а това може да доведе човек до дълбока депресия и той да се чувства ненужен. Затова и силно се надяват скоро да си намерят работа.

Един от работодателите обаче се оплака, че от години няма нает човек на трудов договор, въпреки че търси човек за постоянно. Много хора не искат да се трудят, а търсят по-лекото, каза Митко Памуков, шеф насклад за дърва и въглища.

Трудова борса в Свиленград се организира за поредна година. От бюрото по труда съобщиха още, че скоро ще тръгнат схемите от новия програмен период, по които ще бъдат стимулирани работодателите да наемат безработни. Както и курсовете за обучение и  преквалификация на безработни.

Тепърва предстоят процедури, по схеми и програми, които ще предлагат такова обучение, така че да бъдете по-лесно приспособими към пазара на труда, обърна се Соня Славова към безработните. Същото важи и за работодателите, които търсят кадри, а няма такива, които да отговарят на изискванията. Те също ще могат да кандидатстват за обучение на персонал.

Соня Славова заяви, че сигнал за доброто сътрудничество с бизнеса и хората е статистиката, според която община Свиленград е втора в областта по нисък процент на безработица.

Previous articleОбявиха конкурс за директор на Транзитния център в Пъстрогор
Next articleЧастица от мощите на Св. Иван Рилски пристигат в църквата на Гарата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...