Частица от мощите на Св. Иван Рилски пристигат в църквата на Гарата

0

Частица от мощите на Свети Иван Рилски пристигат в Свиленград на 11 септември, петък. Донесените от Чипровския манастир светини ще останат в храма на Гарата, до църковния празник Кръстовден.

В петък, в 18.00 часа светите мощи на Св. Иван Рилски ще пристигнат в Свиленград, в църквата в кв. Капитан Петко войвода, носеща името на светеца Чудотворец. След кратко литийно шествие светините ще бъдат положени в храма, претърпял коренна промяна в последните месеци. С пристигането на отец Януарий, беше подменена дограмата на храма, изработен беше нов олтар, а от месец в малката църква, той се изографисва от казанлъшкия професионален зограф Албена Димитрова.

Още през пролетта монахът обеща в Свиленград да бъде донесена частица от мощите на Свети Иван Рилски. За да могат вярващите да се докоснат до чудодейната им сила. Светините ще бъдат донесени от игумена на Чипровския манастир – архимандрит Неофит,  и от архимандрит Антим. Те ще останат за поклонение на вярващите до 14 септември, Кръстовден.

На 12, 13 и 14 ще бъде отслужена света божествена литургия от Негово високопреподобие архимандрит Януарий. На всеки богомолец ще се дава икона с лика на Св. Иван Рилски и памук, осветени от светите мощи. Най-известният български светец и отшелник е живял по времето на княз Борис I, на цар Симеон Велики и цар Петър I. Той е покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския, патрон на българските будители. През 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз денят на Св. Иван Рилски – 19 октомври става и ден на българския лекар. Счита се, че мощите му притежават чудодейна сила.

Previous articleТрудова борса срещна работодатели с безработни
Next articleПочнаха паркинга при поликлиниката

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...