Изложба за 70-годишнината на Ивайло Балабанов

0

70-годишнината на големия ни поет Ивайло Балбанов бе отбелязана с изложба. Навръх рождения ден на живия класик на поетичното слово – 28 август, в библиотеката беше подредена експозиция от негови книги, снимки, надраскани на ръка или на печатна машина чернови на стихове, писма, както и статии и негови интервюта, публикувани в различни печатни издания. Иван Чончев от общинската библиотека и съпругата на поета – Ваня Балабанова, разказаха интересни и вълнуващи моменти от живота на автора.

Той искаше да направи този свят по-добър, но много пъти не беше разбран, сподели г-жа Балабанова, която беше специален гост на откриването. Ивайло винаги е бил обичан от българския читател. Преди години, когато стиховете му не се публикуваха, хората си ги предаваха от ръка на ръка, допълни още тя.

По време на предишния режим, заради наличието на само две издателства, творецът е чакал 15 години да бъде издадена първата му стихосбирка, разказва той в едно от интервютата си. Понякога недолюбван от цензурата, той получава признанието на критиката едва в последните години. Организират се различни литературни четения на негови творби, включително и в столицата. За учебната 2011-2012 година започна петиция в интернет, в която просветни дейци и учители поискаха стиховете на Ивайло Балабанов да зазвучат в първия учебен ден. Беше подета и национална кампания „Поезията на Ивайло Балабанов и стойностните съвременни творци – в училище, редом с дядо Вазов“. Напоследък обаче е все по-трудно стиховете му да бъдат намерени на книжния пазар от ценителите, заради ограничения им тираж.

Въпреки тежкия инсулт, който Ивайло Балабанов преживя преди време и мнението на лекарите, че няма да може повече да пише, той продължава да твори. Споделя новите си творби в социалната мрежа. На „Фейсбук“ страницата си има 5000 приятели, които споделят мисли с автора.

За юбилея, още снощи, след полунощ, по програма Хоризонт на Българското национално радио, бе излъчено предаване за творчеството на поета. Развълнувани слушатели и стотици почитатели на Ивайло от снощи насам поздравяват автора за кръглата му годишнина в социалната мрежа. Със стихове, благодарност и преклонение през таланта му, пред откровения му изказ и изящен стил. Очаква се през есента в седмицата за Деня на Свиленград – 5-и октомври, общината да организира по-мащабно събитие за 70-годишнината на Балабанов.

ibalabanovИвайло Балабанов е роден през 1945 г. в с. Хухла, Ивайловградско. Автор на книгите: “Да се загледаш в звезда” /1979/, “Окова за щурец” /1984/, “Парола “Любов” /1988/, “Религия” /1990/, “Тракийски реквием” /1997/, “Избрано” /1998/; “Песни за старо вино” /2003/, поетичен сборник в два тома/, „Небесен гурбетчия”, сборник /2010/.

Носител на наградата от националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (1980), на наградата на Съюза на българските писатели (1987), на националната награда „Изворът на Белоногата“ (2001), на литературната награда „Александър Паскалев“ за цялостно творчество (2005), на литературната награда за патриотична поезия „Георги Джагаров“ (2006), на националната награда „Пеньо Пенев“ (2008) и др. Последното засега отличие – най-високата степен „Златен век“ – печат на Симеон Велики, грамота и парична награда, Ивайло Балабанов получи тази година от министъра на културата Вежди Рашидов. Призът се връчва за принос в развитието на българската култура и духовност. 

Почетен гражданин е на Ивайловград, Кърджали и Свиленград.

Previous articleВместо „легнали” полицаи на „Александър Стамболийски” – изпъкнала пешеходна пътека
Next article63-ма кандидат-митничари се явиха на изпит

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...