Вместо „легнали” полицаи на „Александър Стамболийски” – изпъкнала пешеходна пътека

0

Да се монтират изкуствени неравности на улица „Александър Стамболийски”, решиха общинските съветници по време на лятното си заседание. Повод за решението стана подписка, депозирана от граждани, които се оплакаха от честите произшествия, които се случват на натоварената пътна артерия. По правата улица, успоредна на пешеходната зона, шофьорите поддържат висока скорост и често не се съобразяват с преминаващите пешеходци. На улицата се намира и централният вход на училище – ПГССИ Христо Ботев. Ограничители на скоростта ще има пред него и до ресторант Лозата.

Вместо поисканите от граждани легнали полицаи обаче транспортната комисия прецени, че е по-добре да се сложи изпъкнала пешеходна пътека. Предложението си пред местния парламент те мотивираха с нарушаването на пътната настилка, което ще причини монтажа им.

Заради многото искания, постъпили от граждани, комисията е съставила и списък с улици, на които също да се поставят неравности, с цел безопасност на движението. Сред тях и улица Крайречна.

Граничар също е натоварена улица, има връзка с Крайречна и предлагам да влезе в списъка, каза общинският съветник Златомир Костадинов от БСП. Предложението му беше прието, но по време на обсъжданията стана ясно, че по всички останали улици ще се работи догодина, поради липсата на достатъчно средства в бюджет 2015. Поставянето на изпъкналата пешеходна пътека на „Александър Стамболийски“ ще бъде пилотно. От мнението на хората ще се прецени дали това е най-удачният вариант за осигуряване на безопасност в близост до училища, детски градини и по улици с чести нарушения от страна на водачите на автомобили.

Кардинално друг подход в решаването на проблема предложи Николина Пехливанова. Според нея камерите ще свършат повече работа, а санкциите ще дисциплинират нарушителите. Освен това електронната система няма да наруши пътната настилка.

Подкрепям предложението, каза и д-р Карамфилов от ГЕРБ. Най-ествествената и неувреждаща настилка не са „легналите”, а правите полицаи, допълни той. Но пък за малкия град тази възпитателна мярка не е много удачна, защото честа практика на полицаите е да не глобяват близки и познати, коментира още общинският съветник.

Въпреки многобройните на разговори с полицията, открити, закрити срещи, няма съществена промяна и ефективност по отношение на нарушенията, каза и заместник-председателят на ОбС Христо Щерев. В града има все повече превозни средства, все повече млади водачи и все по-бързи скорости.

Поставянето на камери е свързано с разговори с КАТ, с още нови процедури и средства. Хората обаче искат решение за безопасност не в близко бъдеще, а поставянето на тази пешеходна пътека ше даде решение на проблема веднага, каза и председателят на транспортната комисия Николай Колев, който не отрече, че камерите също са добър вариант.

Припомняме, с ремонта на улиците в централната градска част съществуващите изкуствени неравности в града бяха премахнати. Промяна в закона пък внесе нови изисквания за вида им, а в много общини преди месе започна премахването на обявените за незаконни „легнали“ полицаи.

Previous articleПарк или бунище
Next articleИзложба за 70-годишнината на Ивайло Балабанов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...