Делян Добрев: Безплатното саниране в Свиленград се бави

1

Санирането на панелките в Свиленград може да почне едва след края на предстоящата зима, каза депутатът от Хасково Делян Добрев. Той съобщи, че в доста други общини има по-голям напредък по националната програма за енергийна ефективност, отколкото в Свиленград. В Благоевград дори на 23 август ще бъде прерязана лентата на вече саниран панелен блок, а в съседен Любимец е приключила обществената поръчка за строителството. Предстои обявяване на победителите и реалният му старт още този сезон, допълни той.

С бившия енергиен министър от предишното правителство на ГЕРБ се срещнаха обитатели на блокове в града, които отговорят на условията на програмата за безплатно саниране и успяха да регистрират сдружения. Собствениците са притеснени, че  процедурите в Свиленград вървят по-бавно от очакваното. През юли приключиха обществените поръчки за изпълнители на енергийното обследване на 4 панелни жилищни сгради. Процедурите бяха обявени още през март за Изгрев 8, а през април за Димитър Благоев 6-8, за Граничар 166 и за Васил Друмев 8. При това положение, изпълнител на самото саниране не може да има още тази година.

Хората сериозно се притесняват, че процедурите се бавят, каза още Добрев след разговора в Свиленград. Непонятно е защо. Явно някои общини се справят по-добре от други, предположи той. Не може държавата да дава 100 процента безвъзмездна помощ на хората, а общините да не си свършат работата. В Хасково и в Свиленград дори направихме информационна кампания, сдруженията първи бяха готови с регистрацията. А Благоевград ни изпревариха, каза хасковският представител в Народното събрание и един от основните двигатели на програмата, която ще налее 50 млн. в енергийна ефективност.

Добрев обясни още, че в Хасково казусът дори е по-тежък.

Там мотаят хората още при регистрацията на сдруженията в общината и подписването на договорите. Там въобще не говорим за процедура, каза той. 80 блока са регистрирали сдружения, а някакъв напредък има при 5-6 от тях. За част от останалите има опасност парите да свършат, а хората смятат, че бавенето е умишлено, допълни Добрев.

От думите му стана ясно, че парите за Свиленград няма как да се изгубят, тъй като договорите вече са подписани. Целият проблем е, че хората ще плащат още една зима високи сметки. Той посъветва собствениците да напишат писмо до МРРБ, а от там съответно да питат общината, защо се бавят процедурите.

Previous articleДелян Добрев и Иван Андреев наградиха деца за 20 години тенис клуб
Next articleГЕРБ обяви кандидатите си за кметове в Хасковско. Изчаква за Свиленград

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...