Референдум за стария мост след реставрацията му

0

Свиленградчани ще решат дали старият мост на река Марица да стане пешеходен, съобщи кметът на града Георги Манолов. Предстои реставрация на вековното съоръжение, превърнало се в символ на града. Спечеленият проект е по Норвежката програма. Още преди началото на реставрационните дейности обаче, хората се вълнуват от отговора на въпроса: ще стане ли сводестият мост пешеходен? Мненията на свиленградчани и сега се разделят. Пешеходците се притесняват, минавайки през него, защото е тесен за движение на автомобили в двете посоки, а парапетът му – твърде нисък и опасен. Не са малко случаите, в които хора са падали от него в реката, припомниха и гебранци, дошли на първата пресконференция по проекта. Някои от шофьорите обаче считат, че обикалянето през новия мост ще им дойде „солено“.

Най-важното сега е да запазим моста за поколенията и да го направим безопасен за хората, отговори градоначалникът. В съзнанието на свиленградчани той е връзка – и пешеходен, и автомобилен. С този проект ние трябва да направим така, че мостът да бъде всякакъв. И за хората, и за автомобилите, и безопасен. А след това, те трябва да кажат мнението си в местен референдум – дали да стане пешеходен, дали еднопосочен за автомобили, дали двупосочен. Хората са тези, които във времето ще кажат, след като консервираме съоръжението, допълни Манолов.

Проектът предвижда да бъдат премахнати наслагванията от различните ремонти на моста през годините. Ще бъдат изместени водопроводите, които са прекарани през него миналия век, обясни още Георги Манолов. Това ще даде възможност да се стигне до максимално най-ниската част на платното. Идеята на реставрацията е да направи моста максимално автентичен, с максимално ниска настилка и с максимално високи парапети. Колко и как – ще покаже работата, след като разтоварим моста, допълни той.

В момента върви обществената поръчка за изпълнител, съобщи още градоначалника. Две са фирмите кандидатки, а договор с победителя в процедурата се очаква да бъде подписан през септември. По време на реставрационните дейности, които ще засегнат пътната настилка, сводовете и каменната зидария, мостът няма да бъде затварян за пешеходци, с изключение на момента, в който се полага завършващият пласт на пътното платно. Мостът ще бъде частично затварян за автомобили по време на изпълнението на пътните работи.

Проектът „Старият мост: мост между поколенията“ е на стойност 1 млн. 036 хил. евро. Освен реставрация и консервация, той включва и експониране на вековното съоръжение, както и облагородяване на подходите към моста. Предвидени са съвременни технологии, с които сводестият мост да се превърне в атрактивен туристически продукт и да привлича посетители – 3D модел на съоръжението, музей на открито, апликация за смартфон и др. Предвижда се още изработването на умалени макети, в които той ще бъде представен като част от целия комплекс, който в миналото е включвал още турска баня, джамия, хан, пазар и болница. От комплекса е запазена само турската баня, която беше превърната в арт галерия по друг проект. Къде и как ще бъдат поставени и 3D атракциите ще бъде решено след консултации с Министерството на културата.

Свиленградският каменен мост е построен по нареждане на Дамад Мустафа паша през времето на султан Сюлейман Великолепни. Надписът в чест построяването на моста представлява мраморна барелефна плоча, поставена в средата на моста. Арабското изписване на думите „…вечно добро дело“ в надписа дава годината на завършването му 1529 год. Сравняват го по великолепие с моста във Вишеград, увековечен от Иво Андрич в книгата му „Мостът на Дрина“, за която печели Нобелова награда за литература.

Духът на този мост е същият като усещане на този в Свиленград, коментира още кметът Манолов. В момента във Вишеград се прави подобен проект, който включва не само моста, а е изцяло за града. Проектът „Каменград“ на Емир Кустурица. Нещо такова трябва да направим и ние за Свиленград. Защото след първата битка на християните и османците в района на Чермен, точно моста и неговото построяване са били причината градът да се възроди под името на моста Мустафа паша. Този мост от 1982 година свързваше Европа и Азия и по него, и през Свиленград, минаха много хора и многоо човешки съдби в двете посоки.  Този мост е знаков за Свиленград. Ние трябва да му обърнем подобаващо внимание. Не само на моста, но и на целия комплекс. Така, както правим проект, с който ще превърнем старият общински съвет, или още по-старият конак, в библиотека. Това трябва да бъде задачата ни през следващаите години. Планираният дънен праг на Марица, който ще помогне и за развитието на водни спортове. Но всичко това минава през този проект  – на норвежкото правителство, допълни още Манолов.

Проектът се очаква да приключи в края на април 2016 година. Възможно е обаче дейностите да продължат и по-дълго, заради променящото се ниво на реката. Референдум дали старият мост да стане само за пешеходци се очаква да има след това.

Previous articleСъдят арестуваните каналджии по бързата процедура
Next articleПроект „Старият Мост: Мост между поколенията”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...