Изграждат ново спешно в двора на болницата с европари

0

Медици се надяват на топла връзка с МБАЛ

Нов Център за спешна медицинска помощ ще бъде изграден в Свиленград със средства по новата европейска програма „Региони в растеж“. Предвижда се той да бъде разположен в двора на болницата, стана ясно на юлското заседание на местния парламент. По-рано информацията потвърди и регионалният шеф на ЦСМП д-р Петя Радева. Разговори за терен са водени и с управителя на МБАЛ д-р Димитър Ермов, и с общината. С пари по програмата новите помещения ще бъдат оборудвани с апаратура, отговаряща на съвременните медицински стандарти.

Всичко все още е в доста суров вид, коментира още д-р Радева. Разговорите са на етап терен, правят се проектите. Има голям интерес от страна на общинската администрация в града. С внимание обсъждат проектите, допълни тя.

Сегашният вариант е доста неудобен, коментират от спешното. ЦСМП се помещава в поликлиниката, която е отдалечена на повече от 3 километра от болницата. Пациенти и консултанти се извозват с единствената линейка от спешния център до болничното заведение и обратно, за мнение и за дигностика с необходимата апаратура. Това се оказва неефективно от една страна от гледна точка на разходите, а от друга – губи се  ценно време при някои от спешните случаи.

Според предварителните проучвания общо терен от 1000 квадратни метра ще бъде достатъчен за изграждането на нови помещения на него. Застроената площ се планира да бъде на около 250 квадрата. Определената площ ще бъде безвъзмездно предоставена от общината, която е собственик на болницата, на Здравното министерство. Теренът се намира откъм стария вход на МБАЛ. Медици от спешното обаче се надяват проектът да предвижда топла връзка между тях и болницата, за да се минимизира прехвърлянето на пациентите.

Новият свиленградски спешен център е част от мащабен проект на здравното министерство, на стойност 85 млн. евро. По него ще бъдат пребазирани или ремонтирани 28 центъра на „Спешна помощ”, 172 филиала и 35 спешни приемни в страната, ще бъдат закупени и 400 линейки. Промените ще се правят идната година, предвиждат плановете на ведомството. До края на септември общините в областта имат срок да дадат своите предложения, а общинските съвети да одобрят промените.

И спешните медици, и от болницата смятат, че идеята за преместването на спешния център е добра. В повечето болници в страната центровете са базирани в техните сгради или са в съседство. Иначе звената ще си останат отделни. Свиленградската болница е общинска. Спешната помощ е държавна. От години се говори за нуждата от ремонт на ЦСМП в града. Меко казано помещенията са неприветливи, дори и в сравнение с Харманли и Любимец. Тоалетната е в окаяно състояние. В някои от помещенията има мухъл. Водата от тоалетните влиза в съблекалнята на лекарите. Основното обрудване е от преди демократичните промени. Единствената линейка, с която разполага спешното ни не е достатъчна за обема от работа, обхващащ още 23 села, бежанския център в Пъстрогор и границата. За това и се надяват да получат още една.

Previous articleБратята Алгафари се оплакват от дискриминация на басейна в Свиленград
Next articleСъдят арестуваните каналджии по бързата процедура

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...