Пет села готвят протести заради разбити пътища

0

Пет села в община Свиленград са готови на протести. Жителите им обвиняват държавата в продължаващо десетилетия безхаберие, заради разбитите пътища до населените места. Кметските наместници на селата Райкова могила, Щит, Димитровче, Сладун и Маточина са написали жалба до изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

„Стана вече 10 години, откакто ни залъгвате и продължавате да казвате, че нямате финансов ресурс за ремонт на пътя Свиленград-Маточина, пишат наместниците на селата. Докога ще лъжете жителите на този край?,“ питат те.

„Когато правихте магистралата в с. Капитан Андреево ние ви дадохме 100 гондоли камък, без пари, без да ви струва нищо. Вашите камиони развалиха пътя, който стана невъзможен за пътуване. Необходими са средства за асфалтиране на 4-5 км“, възмущават се от името на жителите кметовете Минчо Шидеров, Тонка Алексиева, Станка Узунова, Стефан Стоянов и Иванка Костадинова. И настояват Пътната агенция да преразгледа „ограничения си бюджет“ и ремонта на пътя да бъде включен в изпълнение на дейностите до 31 юли тази година.

Пътят Свиленград-Маточина е от републиканската пътна мрежа. Настилката му е натрошена, разбита и осеяна с дупки. Освен, че е труден за пътуване, той създава и опасност от произшествия и катастрофи.

Особено належащ е ремонтът на 5-километровата отсечка Димитровче – Райкова могила, допълниха информацията от община Свиленград. Години наред са поставяни многократни искания пред съответните държавни органи, но с мотива, че няма финансов ресурс, са последвали откази. Последната подобна молба е отправил лично кметът на общината Георги Манолов към директора на АПИ, който бе в района за откриването на отсечката от АМ „Марица“ през юни тази година.

Общината няма правомощия да се разпорежда и поддържа републиканските пътища, напомнят от местната администрация в Свиленград. И посочват за сравнение общинските пътища, които са рехабилитирани и обновени по различни проекти на общината.

Previous articleДвама свиленградчани искат ДАИ
Next articleГеорги Манолов поиска четвърти кметски мандат

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...