Пет села готвят протести заради разбити пътища

0

Пет села в община Свиленград са готови на протести. Жителите им обвиняват държавата в продължаващо десетилетия безхаберие, заради разбитите пътища до населените места. Кметските наместници на селата Райкова могила, Щит, Димитровче, Сладун и Маточина са написали жалба до изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

„Стана вече 10 години, откакто ни залъгвате и продължавате да казвате, че нямате финансов ресурс за ремонт на пътя Свиленград-Маточина, пишат наместниците на селата. Докога ще лъжете жителите на този край?,“ питат те.

„Когато правихте магистралата в с. Капитан Андреево ние ви дадохме 100 гондоли камък, без пари, без да ви струва нищо. Вашите камиони развалиха пътя, който стана невъзможен за пътуване. Необходими са средства за асфалтиране на 4-5 км“, възмущават се от името на жителите кметовете Минчо Шидеров, Тонка Алексиева, Станка Узунова, Стефан Стоянов и Иванка Костадинова. И настояват Пътната агенция да преразгледа „ограничения си бюджет“ и ремонта на пътя да бъде включен в изпълнение на дейностите до 31 юли тази година.

Пътят Свиленград-Маточина е от републиканската пътна мрежа. Настилката му е натрошена, разбита и осеяна с дупки. Освен, че е труден за пътуване, той създава и опасност от произшествия и катастрофи.

Особено належащ е ремонтът на 5-километровата отсечка Димитровче – Райкова могила, допълниха информацията от община Свиленград. Години наред са поставяни многократни искания пред съответните държавни органи, но с мотива, че няма финансов ресурс, са последвали откази. Последната подобна молба е отправил лично кметът на общината Георги Манолов към директора на АПИ, който бе в района за откриването на отсечката от АМ „Марица“ през юни тази година.

Общината няма правомощия да се разпорежда и поддържа републиканските пътища, напомнят от местната администрация в Свиленград. И посочват за сравнение общинските пътища, които са рехабилитирани и обновени по различни проекти на общината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...