Свиленградски фотограф с изложба в Санкт Петербург

0

Свиленградският фотограф Христо Русев откри самостоятелна изложба в Санкт Петербург. Тя е част от Международния младежки форум, организиран от фонд „Руския мир“, който тече в момента и включва различни културни прояви и дебати. Инициативата е под надслов „Паруса Русского Мира” и ще продължи до 14 юли.

Форумът се провежда в гр. Павловск, предградие на Санкт-Петербург, в непосредствена близост до Държавния музей-резерват „Павловск”, който принадлежи към перлите на дворцово-парковото изкуство. От 7 юли посетителите на форума имат възможност да разгледат фотографиите на Христо Русев. Представени са 21 снимки. Черно-белите фотоси са правени през различни периоди от време и в различни Балкански страни. Обединява ги темата „Балканите днес“. Сред снимките има и такива, които младият фотограф засне в Македония, по време на антиправителствените протести в Скопие и последствията от антитерористичната акция в Куманово. Две са историите от Турция, а други от кадрите са запечатали бежанците от центровете в Харманли, Любимец и Пъстрогор. В изложбата е подредена и снимката, която бяше обявена за снимка на месец февруари в конкурса на Европейския парламент, на тема „Образование“. 20-годишният фотограф е заснел импровизирана класна стая за деца бежанци в Харманли, в която доброволци им преподават английски  език.

Участието на Христо Русев в младежкия международен форум се осъществи с помощта на Варненски свободен университет, където фотографът е студент втори курс, както и с помощта на Руски център и проф. Галина Шамонина. Затова и след Санкт Петербуг, изложбата ще се върне в България, а авторът възнамерява да я покаже във Враненския университет, а след това и в Истанбул и Свиленград.

Христо Русев се занимава с фотография още от ученическа възраст. Публикувал е снимки в различни български медии, има награди от национални и международни конкурси. Негови снимки са публикувани от „National Geographic“ и Асошиейтед прес.

Previous articleПрисъда за неплатени данъци от „ало“ доходи
Next articleНад 10 кг таблетки псевдоефедрин откриха митничари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...