Свиленградски фотограф с изложба в Санкт Петербург

0

Свиленградският фотограф Христо Русев откри самостоятелна изложба в Санкт Петербург. Тя е част от Международния младежки форум, организиран от фонд „Руския мир“, който тече в момента и включва различни културни прояви и дебати. Инициативата е под надслов „Паруса Русского Мира” и ще продължи до 14 юли.

Форумът се провежда в гр. Павловск, предградие на Санкт-Петербург, в непосредствена близост до Държавния музей-резерват „Павловск”, който принадлежи към перлите на дворцово-парковото изкуство. От 7 юли посетителите на форума имат възможност да разгледат фотографиите на Христо Русев. Представени са 21 снимки. Черно-белите фотоси са правени през различни периоди от време и в различни Балкански страни. Обединява ги темата „Балканите днес“. Сред снимките има и такива, които младият фотограф засне в Македония, по време на антиправителствените протести в Скопие и последствията от антитерористичната акция в Куманово. Две са историите от Турция, а други от кадрите са запечатали бежанците от центровете в Харманли, Любимец и Пъстрогор. В изложбата е подредена и снимката, която бяше обявена за снимка на месец февруари в конкурса на Европейския парламент, на тема „Образование“. 20-годишният фотограф е заснел импровизирана класна стая за деца бежанци в Харманли, в която доброволци им преподават английски  език.

Участието на Христо Русев в младежкия международен форум се осъществи с помощта на Варненски свободен университет, където фотографът е студент втори курс, както и с помощта на Руски център и проф. Галина Шамонина. Затова и след Санкт Петербуг, изложбата ще се върне в България, а авторът възнамерява да я покаже във Враненския университет, а след това и в Истанбул и Свиленград.

Христо Русев се занимава с фотография още от ученическа възраст. Публикувал е снимки в различни български медии, има награди от национални и международни конкурси. Негови снимки са публикувани от „National Geographic“ и Асошиейтед прес.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...