Наши баби венчаха младоженци на рекордна сватба

0

Тукашни баби венчаха младоженците на най-многолюдната старинна сватба в наши дни, която се проведе в местността Пчелина край Разград. В уникалния сватбен ритуал, който тази година счупи три рекорда на Гинес, се включиха 50 души от свиленградските села Сладун и Студена, както и от тополовградското Радовец. Точно 952 метра беше дълга сватбената софра, около която се събраха близо 3000 сватбари, всички до един в носии. Толкова бяха и глинените купи, в които беше разлят сватбения курбан. Неговото количество също беше рекордно. Два тона от чорбата се вариха на тих огън под зоркия поглед на майстор готвач.

В казана се вариха два тона курбан
В казана се вариха два тона курбан

В местността Пчелина в последните четири години се провежда национален събор Лудогорие, в края на който двама млади се женят. Бракосъчетанието е съвсем реално. С тази разлика, че сватбеният ритуал е напълно автентичен, на повече от век. Бабите от  нашия край спечелиха правото тази година ритуалът да е тракийски. В края на ноември миналата година те кандидатстваха и впечатлиха журито в конкуренция с още пет ритуала от различни краища на страната. Така бяха избрани и младоженците. Това са Стойка и Росен Митеви. Тя е юрисконсулт, той е банков служител. Родом са от Нова Загора, но работят и живеят в Стара Загора. Двамата пеят в певческа група в родния си град и са част от група за фолклорни възстановки „Традиция“, която също се включи в ритуала.

Стойка и Росен Митеви избраха фолклорна сватба
Стойка и Росен Митеви избраха фолклорна сватба

„Никога не съм си мечтала за булчинска рокля и не мисля, че ще ми липсва. Народната носия смятам, че е много по-красива от колкото е една бяла рокля“, каза Стойка Митева, малко преди с Росен да подпишат на откритата сцена пред близо 4 хил. души публика. На софрата обачи се настаниха обаче само онези, които бяха облечени в носии.

Лично аз съм много развълнувана, че мога да видя това прекрасно фолклорно събитие. Още повече, че ние сме част от автентичната тракийска сватба, каза Надя Щегрова, секретар на читалището в Сладун и основен двигател на участието на нашите села. Ритуалът е направен по спомени на възрастните жени в съседните Сладун, Студена и Радовец, така както са го запомнили от техните майки и баби, и е поне на сто години.

Едно време хората са разсъждавали много по-простичко и по-практично от нас, разказа още Надя Щегрова. Символиката на медениците е да им сладък живота на младите, изработването на пряпореца е символ на новия дом. Босилекът, здравецът и бръшлянът са трите билки, предпазващи от болести, уроки и за щастие в дома.

Заместването на медениците
Заместването на медениците

Всеки от елементите беше показан на специална сцена, издигната от едната страна на поляната. Радовец представи частта със замесването на традиционните меденици /пита с мед/ и приготвянето на пряпореца /знамето/, както и бръснененето на младоженеца. Групата от Сладун направи кумовото дърво, а Студена се заеха да прибулят булката. Нашите самодейци изиграха и ролите на родителите на младоженците, на кумовете… Всеки детайл от даровете за младите и традиционния чеиз намери своето място в ритуала. Най-възрастната самодейка, която се включи в него е на 73 година, а най-малката е двегодишната Йоана.

Най-малката участничка в ритуала
Най-малката участничка в ритуала

Изсипалият се малко преди ритуала дъжд не уплаши сватбарите, а още по-малко младоженците. На сватбата на Стойка и Росен Митеви бяха подобрени три рекорда на Гинес – съобщи основният организатор на събитието – председателят на сдружение „Лудогорие“ Валентин Димов. Те са за най-многолюдна старинна сватба – 3009 души, най-дълга сватбена софра – 952 м. и за най-голямо количество сватбена яхния – 2 тона. В края на събитието организаторите благодариха на самодейците от Сладун, Студена и Радовец.

54-годишната англичанка Сандра живее в Радовец и също се включи в автентичния ритуал
54-годишната англичанка Сандра живее в Радовец и също се включи в автентичния ритуал

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...