Наши баби венчаха младоженци на рекордна сватба

0

Тукашни баби венчаха младоженците на най-многолюдната старинна сватба в наши дни, която се проведе в местността Пчелина край Разград. В уникалния сватбен ритуал, който тази година счупи три рекорда на Гинес, се включиха 50 души от свиленградските села Сладун и Студена, както и от тополовградското Радовец. Точно 952 метра беше дълга сватбената софра, около която се събраха близо 3000 сватбари, всички до един в носии. Толкова бяха и глинените купи, в които беше разлят сватбения курбан. Неговото количество също беше рекордно. Два тона от чорбата се вариха на тих огън под зоркия поглед на майстор готвач.

В казана се вариха два тона курбан
В казана се вариха два тона курбан

В местността Пчелина в последните четири години се провежда национален събор Лудогорие, в края на който двама млади се женят. Бракосъчетанието е съвсем реално. С тази разлика, че сватбеният ритуал е напълно автентичен, на повече от век. Бабите от  нашия край спечелиха правото тази година ритуалът да е тракийски. В края на ноември миналата година те кандидатстваха и впечатлиха журито в конкуренция с още пет ритуала от различни краища на страната. Така бяха избрани и младоженците. Това са Стойка и Росен Митеви. Тя е юрисконсулт, той е банков служител. Родом са от Нова Загора, но работят и живеят в Стара Загора. Двамата пеят в певческа група в родния си град и са част от група за фолклорни възстановки „Традиция“, която също се включи в ритуала.

Стойка и Росен Митеви избраха фолклорна сватба
Стойка и Росен Митеви избраха фолклорна сватба

„Никога не съм си мечтала за булчинска рокля и не мисля, че ще ми липсва. Народната носия смятам, че е много по-красива от колкото е една бяла рокля“, каза Стойка Митева, малко преди с Росен да подпишат на откритата сцена пред близо 4 хил. души публика. На софрата обачи се настаниха обаче само онези, които бяха облечени в носии.

Лично аз съм много развълнувана, че мога да видя това прекрасно фолклорно събитие. Още повече, че ние сме част от автентичната тракийска сватба, каза Надя Щегрова, секретар на читалището в Сладун и основен двигател на участието на нашите села. Ритуалът е направен по спомени на възрастните жени в съседните Сладун, Студена и Радовец, така както са го запомнили от техните майки и баби, и е поне на сто години.

Едно време хората са разсъждавали много по-простичко и по-практично от нас, разказа още Надя Щегрова. Символиката на медениците е да им сладък живота на младите, изработването на пряпореца е символ на новия дом. Босилекът, здравецът и бръшлянът са трите билки, предпазващи от болести, уроки и за щастие в дома.

Заместването на медениците
Заместването на медениците

Всеки от елементите беше показан на специална сцена, издигната от едната страна на поляната. Радовец представи частта със замесването на традиционните меденици /пита с мед/ и приготвянето на пряпореца /знамето/, както и бръснененето на младоженеца. Групата от Сладун направи кумовото дърво, а Студена се заеха да прибулят булката. Нашите самодейци изиграха и ролите на родителите на младоженците, на кумовете… Всеки детайл от даровете за младите и традиционния чеиз намери своето място в ритуала. Най-възрастната самодейка, която се включи в него е на 73 година, а най-малката е двегодишната Йоана.

Най-малката участничка в ритуала
Най-малката участничка в ритуала

Изсипалият се малко преди ритуала дъжд не уплаши сватбарите, а още по-малко младоженците. На сватбата на Стойка и Росен Митеви бяха подобрени три рекорда на Гинес – съобщи основният организатор на събитието – председателят на сдружение „Лудогорие“ Валентин Димов. Те са за най-многолюдна старинна сватба – 3009 души, най-дълга сватбена софра – 952 м. и за най-голямо количество сватбена яхния – 2 тона. В края на събитието организаторите благодариха на самодейците от Сладун, Студена и Радовец.

54-годишната англичанка Сандра живее в Радовец и също се включи в автентичния ритуал
54-годишната англичанка Сандра живее в Радовец и също се включи в автентичния ритуал
Previous articleТеатрални звезди с „Много шум за нищо“ на сцената на читалището ни
Next articleДобри Тодев хвърли политическа бомба. Отиде в АБВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...