Кметовете на Свиленград и Узункьопрю откриха изложба

0

Изложба от 60 маслени платна на жени художнички има в арт галерията в Свиленград. Платната, които са особено живописни, са представени от Общинската художествена галерия на Узункьопрю. Проявата е организирана по проект, който нашата община изпълнява в партньорство с турския град.

Турските художнички са любителки и рисуването им е като хоби за свободното време. Общината в Узункьопрю им е предоставила ателие, където три пъти седмично се събират, за да рисуват. Изпод четките на 16-те жени излизат прекрасни картини, които ще могат да се разгледат в арт галерията до края на седмицата. Дамите от Турция поддържат приятелство с жените от Свиленград, работещи по проекта „Нишките, които ни свързват”. Те също присъстваха на откриването.

Изложбата е част от проект, изпълняван от двете общини. По него в Свиленград се прави Дневен център за възрастни хора в бившето кино Форум. В Узункьопрю се прави Център за развитие на жени в сградата на начално училище. Настоящата изложба е част от меките мерки в пратньорския проекта. Откриха я кметовете на двата града.

Енис Ишбилен, кмет на Узункьопрю подари на колегата си от Свиленград фотография на стария мост в турския град. В превод името на града означава „дълъг мост“, а съоръжението от 15 век се счита за най-дългото в Турция от този период. Радвам се, че символи на двата града са именно мостовете, заяви Георги Манолов. Стари мостове, които са изградени да свързват хората. И се надявам, че ние ще вървим по тях и за в бъдеще, в партньорство, допълни Манолов.

Градоначалникът припомни още, че това не е първият съвместен проект между двете общини. Преди време Свиленград почисти част от коритото на река Марица отново по трансграничната програма България-Турция. Манолов благодари на художничките за гостуването и им призна, че на видно място в кабинета му още стои тяхна картина на изрисувани слънчогледи, от предишното им гостуване.

Ръководителят на проекта Милена Янева съобщи, че строителните дейности в община Свиленград вече са приключили. Тепърва предстои предоставянето на услугата. В края на юли се очаква официалното откриване на сградата. Дневният център за възрастни хора ще може да приюти 20 души.

Потребителите на центъра ще могат да ползват различни медицински, рехабилитационни и правни услуги, да осъществяват социални контакти чрез организиране на беседи, трудотерапия. Ще им бъде осигурен транспорт и топъл обяд. В центъра ще има организиран кът за четене, телевизор, лятна градина. Предоставянето на социалната услуга не е част от дейностите по проекта, но след приключването на ремонтните работи общината ще кандидатства услугата да стане делегирана дейност, финансирана от държавния бюджет. Общата стойност на проекта е 354 142,40 евро. Бюджетът на община Свиленград е 191 984,16 евро.

Previous articleСлед протеста на ловците, тръгна и подписка
Next articleСИБанк се оттегли от пункт Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...