Кметовете на Свиленград и Узункьопрю откриха изложба

0

Изложба от 60 маслени платна на жени художнички има в арт галерията в Свиленград. Платната, които са особено живописни, са представени от Общинската художествена галерия на Узункьопрю. Проявата е организирана по проект, който нашата община изпълнява в партньорство с турския град.

Турските художнички са любителки и рисуването им е като хоби за свободното време. Общината в Узункьопрю им е предоставила ателие, където три пъти седмично се събират, за да рисуват. Изпод четките на 16-те жени излизат прекрасни картини, които ще могат да се разгледат в арт галерията до края на седмицата. Дамите от Турция поддържат приятелство с жените от Свиленград, работещи по проекта „Нишките, които ни свързват”. Те също присъстваха на откриването.

Изложбата е част от проект, изпълняван от двете общини. По него в Свиленград се прави Дневен център за възрастни хора в бившето кино Форум. В Узункьопрю се прави Център за развитие на жени в сградата на начално училище. Настоящата изложба е част от меките мерки в пратньорския проекта. Откриха я кметовете на двата града.

Енис Ишбилен, кмет на Узункьопрю подари на колегата си от Свиленград фотография на стария мост в турския град. В превод името на града означава „дълъг мост“, а съоръжението от 15 век се счита за най-дългото в Турция от този период. Радвам се, че символи на двата града са именно мостовете, заяви Георги Манолов. Стари мостове, които са изградени да свързват хората. И се надявам, че ние ще вървим по тях и за в бъдеще, в партньорство, допълни Манолов.

Градоначалникът припомни още, че това не е първият съвместен проект между двете общини. Преди време Свиленград почисти част от коритото на река Марица отново по трансграничната програма България-Турция. Манолов благодари на художничките за гостуването и им призна, че на видно място в кабинета му още стои тяхна картина на изрисувани слънчогледи, от предишното им гостуване.

Ръководителят на проекта Милена Янева съобщи, че строителните дейности в община Свиленград вече са приключили. Тепърва предстои предоставянето на услугата. В края на юли се очаква официалното откриване на сградата. Дневният център за възрастни хора ще може да приюти 20 души.

Потребителите на центъра ще могат да ползват различни медицински, рехабилитационни и правни услуги, да осъществяват социални контакти чрез организиране на беседи, трудотерапия. Ще им бъде осигурен транспорт и топъл обяд. В центъра ще има организиран кът за четене, телевизор, лятна градина. Предоставянето на социалната услуга не е част от дейностите по проекта, но след приключването на ремонтните работи общината ще кандидатства услугата да стане делегирана дейност, финансирана от държавния бюджет. Общата стойност на проекта е 354 142,40 евро. Бюджетът на община Свиленград е 191 984,16 евро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...