СИБанк се оттегли от пункт Капитан Андреево

0

СИБанк не обслужва вече клиенти на пункт Капитан Андреево, научи svilengrad24.info. От вторник, от 18.00 часа, помещението им, разположено вътре в самия пункт е напълно изпразнено. По наша информация първоначално е редуциран състава, а после и останалите банкови служители са съкратени.

Така в последните два дни никаква банка не обслужва преминаващите през пункта водачи на леки и товарни автомобили. Една от сочените причини за оттеглянето на банката, която все още не е излязла с официално съобщение, е намалялата работа и съответно обороти.

В началото на юни, на пункта бяха монтирани ПОС терминали. От първи юни плащането на пътни и винетни такси за товарните камиони става чрез тях. Както и досега, за превозни средства с чужда регистрация – в евро, а за тези с българска регистрация – в лева. Според тогава разпространеното съобщение от Агенция Митници, промяната в начина на плащане се прави, за да се елиминира възможността за  корупционни практики, както и за да се ускори процесът по обработката на товарни превози. Същевременно по този начин се премахват и таксите, които превозвачите заплащат към обслужващата банка.

По този начин някои от банковите такси наистина отпаднаха и работата на банковите служители, ситуирани на пункта намаля. А шофьори и превозвачи започнаха да „икономисват“, например, общо 15-те евро, които отиваха за банката и се плащаха от всеки товарен камион при закупуването на винетка и разрешително за транзит. Таксата при купуването на винетката беше 5 евро.

Според запознати обаче има и редица други плащания, които се извършват ежедневно на пункта и за които оттеглянето на банката може да предизвика доста неудобства и изненадващи казуси. Банково разплащане е необходимо, ако преминаващ през пункта иска да обмити стока или ако му е наложена административна глоба за закъснение на някакъв режим, или пък за пренасяне на по-голямо количество стока и др. Отделно, има практика, чуждите граждани да си плащат на пункта обезпеченията за нарушенията, направени по магистралата.

Според пресслужбата на митницата, е създадена организация как да действат митническите служители при събирането на обезпеченията по актовете и глобите.

Според запознати обаче в понеделник ще стане ясно дали липсата на банково гише на пункта е проблем. Когато тръгнат да преминават куфарните търговци и когато тръгнат да обмитяват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...