СИБанк се оттегли от пункт Капитан Андреево

0

СИБанк не обслужва вече клиенти на пункт Капитан Андреево, научи svilengrad24.info. От вторник, от 18.00 часа, помещението им, разположено вътре в самия пункт е напълно изпразнено. По наша информация първоначално е редуциран състава, а после и останалите банкови служители са съкратени.

Така в последните два дни никаква банка не обслужва преминаващите през пункта водачи на леки и товарни автомобили. Една от сочените причини за оттеглянето на банката, която все още не е излязла с официално съобщение, е намалялата работа и съответно обороти.

В началото на юни, на пункта бяха монтирани ПОС терминали. От първи юни плащането на пътни и винетни такси за товарните камиони става чрез тях. Както и досега, за превозни средства с чужда регистрация – в евро, а за тези с българска регистрация – в лева. Според тогава разпространеното съобщение от Агенция Митници, промяната в начина на плащане се прави, за да се елиминира възможността за  корупционни практики, както и за да се ускори процесът по обработката на товарни превози. Същевременно по този начин се премахват и таксите, които превозвачите заплащат към обслужващата банка.

По този начин някои от банковите такси наистина отпаднаха и работата на банковите служители, ситуирани на пункта намаля. А шофьори и превозвачи започнаха да „икономисват“, например, общо 15-те евро, които отиваха за банката и се плащаха от всеки товарен камион при закупуването на винетка и разрешително за транзит. Таксата при купуването на винетката беше 5 евро.

Според запознати обаче има и редица други плащания, които се извършват ежедневно на пункта и за които оттеглянето на банката може да предизвика доста неудобства и изненадващи казуси. Банково разплащане е необходимо, ако преминаващ през пункта иска да обмити стока или ако му е наложена административна глоба за закъснение на някакъв режим, или пък за пренасяне на по-голямо количество стока и др. Отделно, има практика, чуждите граждани да си плащат на пункта обезпеченията за нарушенията, направени по магистралата.

Според пресслужбата на митницата, е създадена организация как да действат митническите служители при събирането на обезпеченията по актовете и глобите.

Според запознати обаче в понеделник ще стане ясно дали липсата на банково гише на пункта е проблем. Когато тръгнат да преминават куфарните търговци и когато тръгнат да обмитяват.

Previous articleКметовете на Свиленград и Узункьопрю откриха изложба
Next articleСДС ще подкрепи кандидатът за кмет на ГЕРБ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...