След протеста на ловците, тръгна и подписка

1

Авджиите подозират частни интереси зад промените в закона за лова

След като преди около две седмици близо 30 авджии от община Свиленград се включиха в протеста на ловци и риболовци в столицата, тези дни дружинките масово слагат парафите си под подписката, с която се обявяват против готвените промени в закона за лова. По думите им промените защитават частни интереси и направо ще доведат до разбиване на ловното движение в България. Което междувпрочем има 117-годишна история и е най-старата организация в страната.

Въпреки че дивечът се води държавна собственост, държавата явно възнамерява да прехвърли задълженията си върху ловците, обяснява секретарят на Ловно-рибарското дружество в града Петър Вангелов. Това проличава в някои от текстовете, които са предложени, категоричен е той.

Става дума за това охраната на ловните територии да премине върху ловните сдружения. Назначаването на още ловни надзиратели ще оскъпи таксите, които плащат ловците. И ако досега дружеството в Свиленград е имало един ловен надзирател, според готвените промени ще трябва да поеме заплатите, осигуровките, облеклото, транспорта, автомобилите и др. на още двама.

Това би било много скъпо за самите ловци, заяви Вангелов и прогнозира, че все повече любители на лова ще започнат да се отказват от хобито си. Със сигурност в началото поне 20-30%. След това обаче таксата ще трябва да се преразпредели между другите – останалите, което пък ще доведе до ново увеличение и вероятно до нов отлив. Така ще се стигне до едно капсулирано ядро, което ще може да си позволи лукса да ловува.

„С една дума се нарушава една вековна традиция, ловът да бъде достъпен като дейност за всеки в България“, заяви Петър Вангелов.

Сред основните проблеми, които предизвикаха и протеста на авджиите, са концесиите на ловни участъци. Въпреки че такива на територията на община Свиленград няма, местните ловджии са солидарни с исканията на колегите си, тъй като в повечето случаи в затворените ловни участъци дивечът се избива без особена ловна етика, смятат те. Дивите животни се хващат с капани от свободните пространства, а след това се ловуват безогледно на затворената територия от определени групи. Това обездивечава свободните площи, поддържани от ловните стопанства и дружинки, твърдят ловците. Всъщност оградените площи трябва да служат повече за разплод и размножаване, а не за групово ловуване, считат авджиите.

Затова и изцяло нов закон за лова искат ловците. Подчинен на нова стратегия. Предишната така и не беше приета, въпреки че минаха обсъжданията. Затова и от националната организация са подготвили искания и пускат подписката, която обикаля вече дружинките и в нашата община. В нея е записана не само принципната позиция на ловците, но и доста категорични искания. Сред тях прекратяване на административната и политическа намеса с цел разбиването на ловните структури, незабавната забрана за капаните за улов на дива свиня в свободните територии и груповото ловуване в заградените площи под 200 декара, бързо създаване на държавна ловна стража, което ще намали бракониерството и др.

Нашият апел е управляващите да се вслушат в аргументите ни и да видят в ловната организация естествен партньор при стопанисването на дивеча. Не става въпрос само за лова и ловците. Законът може би трябва да е не Закон за лова и опазване на дивеча, а Закон за опазване на дивеча и лова, заяви Петър Вангелов.

Ловците призоваха да се спре с практиката с различни законови и нормативни промени да се прокарват различни частни интереси при управлението и стопанисването на ловните територии. Заради натрупаните проблеми и в тази сфера вече се наблюдавал отлив. Кандидат-ловците са по-малко от предишни години. През 2014 година са били 9 човека, а през тази изпит са държали 15. Преди време всяка година е имало по 70-80 нови, желаещи да се занимават с това хоби. Около 670 души са в момента ловците на територията на община Свиленград. Очаква се те масово да подкрепят подписката.

Previous articleКонтрабандно вино за Русия задържаха мобилни митничари
Next articleКметовете на Свиленград и Узункьопрю откриха изложба

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...