С възстановка на ритуалите отбелязахме Еньовден

0

Възстановка на ритуалите за Еньовден организираха от музея и читалището в кв. Капитан Петко войвода. Тази сутрин групата посрещна изгрева на слънцето край свиленградското село Щит и изпълни стъпка по стъпка обичаите, съпътстващи празника.

Още от снощи започна подготовката – с ритуална песен и с наливането на мълчана вода от три извора. За да се стигне навръх Еньовден до посрещането на изгрева на трептящото слънце, което днес се изкачва на най-високата си точка. От древни времена денят на лятното слънцестоене се счита за магичен. А билките, събрани преди изгрев слънце се смятат за най-лековити.

Още от 1983-та година започнахме да правим възстановка на обичая, разказа Цонка Георгиева, секретар на читалището на Гарата. Спазваме всички елементи, които са залегнали в самия обичай. С отиването за мълчана вода, с наричанията, с Еньовата буля, с ритуалите, с които се събират билките и се изпълняват на нивата… Всяка година преди изгрева на Еньовден се събираме, отиваме на предварително избрано място и събираме билки. Жълт кантарион, бял равнец, невен и др., които са по-характерни за нашия край, разказва още читалищният секретар.

Набраните за зимата билки според традицията трябва да са “77 и половина” – за всички болести и за “болестта без име”. Не случайно на Еньовден празнуват фармацевтите, билкарите, лечителите и нестинарите.

С еньовденските ритуали, заедно със събирането на билките, момите гадаят за женитбата си, а стопаните – за реколтата. Затова и денят е изпълнен с много символика и елементи, свързани с плодородие и предпазване от градушки.

Със събуждането на магическите сили на природата, се събуждат и самодивите, обясняват и от музея част от народните вярвания. Изградена е стройна система от ритули, които да предпазват човека и да го приближават до божественото и до природата, разказва директорът на музея Елена Митева. От средището организираха заснемането на ритуалите и подготвят филм, с който да съхранят всичко характерно за нашия край в този ден.

Църквата пък отбелязва днес рождението на Йоан Кръстител. Имен ден днес имат Енчо, Яна, Диян и производните им, както и хората, носещи имена на билки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...