С възстановка на ритуалите отбелязахме Еньовден

0

Възстановка на ритуалите за Еньовден организираха от музея и читалището в кв. Капитан Петко войвода. Тази сутрин групата посрещна изгрева на слънцето край свиленградското село Щит и изпълни стъпка по стъпка обичаите, съпътстващи празника.

Още от снощи започна подготовката – с ритуална песен и с наливането на мълчана вода от три извора. За да се стигне навръх Еньовден до посрещането на изгрева на трептящото слънце, което днес се изкачва на най-високата си точка. От древни времена денят на лятното слънцестоене се счита за магичен. А билките, събрани преди изгрев слънце се смятат за най-лековити.

Още от 1983-та година започнахме да правим възстановка на обичая, разказа Цонка Георгиева, секретар на читалището на Гарата. Спазваме всички елементи, които са залегнали в самия обичай. С отиването за мълчана вода, с наричанията, с Еньовата буля, с ритуалите, с които се събират билките и се изпълняват на нивата… Всяка година преди изгрева на Еньовден се събираме, отиваме на предварително избрано място и събираме билки. Жълт кантарион, бял равнец, невен и др., които са по-характерни за нашия край, разказва още читалищният секретар.

Набраните за зимата билки според традицията трябва да са “77 и половина” – за всички болести и за “болестта без име”. Не случайно на Еньовден празнуват фармацевтите, билкарите, лечителите и нестинарите.

С еньовденските ритуали, заедно със събирането на билките, момите гадаят за женитбата си, а стопаните – за реколтата. Затова и денят е изпълнен с много символика и елементи, свързани с плодородие и предпазване от градушки.

Със събуждането на магическите сили на природата, се събуждат и самодивите, обясняват и от музея част от народните вярвания. Изградена е стройна система от ритули, които да предпазват човека и да го приближават до божественото и до природата, разказва директорът на музея Елена Митева. От средището организираха заснемането на ритуалите и подготвят филм, с който да съхранят всичко характерно за нашия край в този ден.

Църквата пък отбелязва днес рождението на Йоан Кръстител. Имен ден днес имат Енчо, Яна, Диян и производните им, както и хората, носещи имена на билки.

Previous article45-годишна родилка почина
Next articleПърви кандидат за кмет на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...