В Пъстрогор отбелязаха Деня на бежанеца

0

В Транзитния център в Пъстрогор посрещнаха Световния ден на бежанеца, който се отбелязва на 20 юни. Десетки бежанци с децата си се включиха в забавните занимания. Дърпане на въже, игра с разноцветни топки, и друга, в която децата разпознаваха буквите от българската азбука. В програмата се включиха и момичета от мажоретния състав на Свиленград. Голяма част от бежанците излязоха на открито, за да посрещнат празника и да се включат в него.

Най-малкият обитател на центъра в Пъстрогор
Най-малкият обитател на центъра в Пъстрогор

283 души са настанени към момента в центъра в Пъстрогор при капацитет от 300. Над 100 от тях са деца. Най-малкия му обитател е едва на 4 месеца.

Сириец се опитва да ни разкаже как е напуснал родното си място. Отглежда сам четирите си деца, след като съпругата му е загинала.

Сириец с четирите му деца
Сириец с четирите му деца

Друг е настанен от десет дни в центъра с жена си и двете им деца. Оказа се, че процедурата по получаване или отказ от статут е ускорена и имигрантите остават в Пъстрогор за около два-три месеца. Преди периодът беше доста по-дълъг.

бежанциСветовният ден на бежанеца се чества от 2001 година. Десетки хиляди души по цял свят отбелязват приноса на прокудените от домовете им хора – поради война и гонения. Идеята е да се привлече общественото мнение към трудната съдба на бежанците. Да се отдаде почит на техния кураж и надежда за по-добър живот. Множество бежански кризи са накарали повече от 45 млн. души да напуснат домовете си в различни конфликти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...