В Пъстрогор отбелязаха Деня на бежанеца

0

В Транзитния център в Пъстрогор посрещнаха Световния ден на бежанеца, който се отбелязва на 20 юни. Десетки бежанци с децата си се включиха в забавните занимания. Дърпане на въже, игра с разноцветни топки, и друга, в която децата разпознаваха буквите от българската азбука. В програмата се включиха и момичета от мажоретния състав на Свиленград. Голяма част от бежанците излязоха на открито, за да посрещнат празника и да се включат в него.

Най-малкият обитател на центъра в Пъстрогор
Най-малкият обитател на центъра в Пъстрогор

283 души са настанени към момента в центъра в Пъстрогор при капацитет от 300. Над 100 от тях са деца. Най-малкия му обитател е едва на 4 месеца.

Сириец се опитва да ни разкаже как е напуснал родното си място. Отглежда сам четирите си деца, след като съпругата му е загинала.

Сириец с четирите му деца
Сириец с четирите му деца

Друг е настанен от десет дни в центъра с жена си и двете им деца. Оказа се, че процедурата по получаване или отказ от статут е ускорена и имигрантите остават в Пъстрогор за около два-три месеца. Преди периодът беше доста по-дълъг.

бежанциСветовният ден на бежанеца се чества от 2001 година. Десетки хиляди души по цял свят отбелязват приноса на прокудените от домовете им хора – поради война и гонения. Идеята е да се привлече общественото мнение към трудната съдба на бежанците. Да се отдаде почит на техния кураж и надежда за по-добър живот. Множество бежански кризи са накарали повече от 45 млн. души да напуснат домовете си в различни конфликти.

Previous articleОбитатели на панелки искат ускоряване на безплатното саниране
Next article45-годишна родилка почина

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...