Обитатели на панелки искат ускоряване на безплатното саниране

0

Обитателите на 4 панелни жилища в Свиленград очакват саниране на сградите. Обществените поръчки са обявени преди месеци, а все още нямаме резултат и изпълнители на енергийното обследване, коментират някои от тях, притеснени, че има забавяне на процедурата.

Енергийното обследване ще определи вида на изолациите и дограмите, които ще бъдат използвани, за да се постигнат икономичните показатели. С него избраният изпълнител ще направи анализ на енергийната ефективност, ще изготви технически паспорт на сградата и ще предпише енергоспестяващи мерки. Обследването отваря вратите за следващия етап – реалното саниране на панелките.

Обществените поръчки са обявени по различно време. Справка на сайта на общинската администрация  показва, че за Изгрев бл. 8 тя е обявена на 18 март, за Димитър Благоев 6-8 на 14 април, за Граничар 166 на 15 април, а за Васил Друмев 8 – на 22 април.

Затова и група обитатели на една от жилищните сгради, първата – Изгрев 8, с решение на управителния орган на регистрираното сдружение на етажната собственост, са пуснали молба до председателя на общинския съвет и до кмета на града за съдействие и ускоряване на процедурата. Тя е входирана на 2 юни, но на този етап все още не е получен отговор.

От пресслужбата на администрацията отговориха, че процедурата още тече. А комисията оглеждала офертите и приложената към тях документация. От там съобщиха, че няма краен срок на процедурата и че когато е готова, комисията ще излезе с решение.

13 многофамилни жилищни сгради отговарят на условията на програмата за безплатно саниране. Едва 4 успяха да достигнат до 100% съгласие и да сключат договори с Българската банка за развитие.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...