Обитатели на панелки искат ускоряване на безплатното саниране

0

Обитателите на 4 панелни жилища в Свиленград очакват саниране на сградите. Обществените поръчки са обявени преди месеци, а все още нямаме резултат и изпълнители на енергийното обследване, коментират някои от тях, притеснени, че има забавяне на процедурата.

Енергийното обследване ще определи вида на изолациите и дограмите, които ще бъдат използвани, за да се постигнат икономичните показатели. С него избраният изпълнител ще направи анализ на енергийната ефективност, ще изготви технически паспорт на сградата и ще предпише енергоспестяващи мерки. Обследването отваря вратите за следващия етап – реалното саниране на панелките.

Обществените поръчки са обявени по различно време. Справка на сайта на общинската администрация  показва, че за Изгрев бл. 8 тя е обявена на 18 март, за Димитър Благоев 6-8 на 14 април, за Граничар 166 на 15 април, а за Васил Друмев 8 – на 22 април.

Затова и група обитатели на една от жилищните сгради, първата – Изгрев 8, с решение на управителния орган на регистрираното сдружение на етажната собственост, са пуснали молба до председателя на общинския съвет и до кмета на града за съдействие и ускоряване на процедурата. Тя е входирана на 2 юни, но на този етап все още не е получен отговор.

От пресслужбата на администрацията отговориха, че процедурата още тече. А комисията оглеждала офертите и приложената към тях документация. От там съобщиха, че няма краен срок на процедурата и че когато е готова, комисията ще излезе с решение.

13 многофамилни жилищни сгради отговарят на условията на програмата за безплатно саниране. Едва 4 успяха да достигнат до 100% съгласие и да сключат договори с Българската банка за развитие.

Previous articleПървият пожар за този сезон овъгли нива с жито
Next articleВ Пъстрогор отбелязаха Деня на бежанеца

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...