Първият пожар за този сезон овъгли нива с жито

0

30 дка пшеница изгоряха в нива край свиленградското село Димитровче. Зърното е изпепелено при пожар, лумнал в сряда по обяд. Три екипа огнеборци са изпратени на произшествието с три пожарни коли. Селскостопанска техника е изпратил и собственикът на житния блок. Спасени са над 300 дка жито от съседните ниви. Огънят унищожава обаче и 60 дка лесонепригодни площи.

Пожарът е първият с материални щети за това лято. Без материални щети пък се размина друг пожар, същия ден. Около 18.00 часа в сряда сухи треви при сметището на Свиленград са се запалили. На сигнала там се е отзовал един екип огнеборци.

Само преди броени дни от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението предупредиха, че започва пожароопасният сезон. Абсолютно се забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра до тях. Забраната е от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. В земеделските земи и извън тях, в слоговете и крайпътните ивици, не се разрешава паленето на стърнища, суха тревна растителност и други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници.

Previous articleВъзстановяват дигата при Момково
Next articleОбитатели на панелки искат ускоряване на безплатното саниране

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...