Първият пожар за този сезон овъгли нива с жито

0

30 дка пшеница изгоряха в нива край свиленградското село Димитровче. Зърното е изпепелено при пожар, лумнал в сряда по обяд. Три екипа огнеборци са изпратени на произшествието с три пожарни коли. Селскостопанска техника е изпратил и собственикът на житния блок. Спасени са над 300 дка жито от съседните ниви. Огънят унищожава обаче и 60 дка лесонепригодни площи.

Пожарът е първият с материални щети за това лято. Без материални щети пък се размина друг пожар, същия ден. Около 18.00 часа в сряда сухи треви при сметището на Свиленград са се запалили. На сигнала там се е отзовал един екип огнеборци.

Само преди броени дни от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението предупредиха, че започва пожароопасният сезон. Абсолютно се забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра до тях. Забраната е от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. В земеделските земи и извън тях, в слоговете и крайпътните ивици, не се разрешава паленето на стърнища, суха тревна растителност и други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...