Възстановяват дигата при Момково

1

Започна възстановяването на дигата при свиленградското село Момково, пробита при водното бедствие преди три години. От тогава насам над хиляда декара земеделска земя наоколо се залива при повишени нива на река Марица. Намиращата се в близост помпена станция на ВиК също се наводнява и оставя с дни без вода 19 села от общината.

Стихията преди три години отнесе сериозна част от дигата при Момково. Отворилата се дупка е с дължина 42 метра и с голяма дълбочина. 70 хил. лв. без ДДС ще вложат сега от Напоителни системи, чиято собственост е предпазното съоръжение, научи svilengrad24.info. Вече втора седмица машини засипват с пясък изринатата земна маса, за да стигнат до кота нула и да започнат възстановяването на самата дига.

Всичко нагоре беше наводнено, спомня си Костадин Петров. Нивата му е близо до помпената станция, която се залива при почти всяко по-сериозно покачване на Марица. Това всичко се работеше, сега го изоставиха. То не е само да се работи. Трябва и да се изкара нещо.

Тази година Костадин е решил да засади бостан. През миналата чушките му са били тотално унищожени от едно от наводненията. Подобно на оранжериите, намиращи се в близост. Собственикът им още не може да се съвземе от последните наводнения. Някои от оранжериите още стоят смачкани и неизползваеми.

Работата по възстановяването на дигата се очаква да приключи до началото на юли. С предпазното съоръжение ще се спре и наводняването на помпената станция. С попълването на тази част от дигата, работници и машини ще се прехвърлят на следващата дупка. Тя е с дължина 30 м, но водата е изринала и огромен ров. За неговото попълване, за да се стигне до кота нула, са необходими и повече тонове пясък. Затова и там възстановяването ще излезе 110 хил. лв., сочат сметките.

Previous articleФолклорно шествие и базар за десетото издание на „Песни и танци без граници”
Next articleПървият пожар за този сезон овъгли нива с жито

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...