Фолклорно шествие и базар за десетото издание на „Песни и танци без граници”

0

Базар с традиционни занаяти беше организиран за десетото, юбилейно издание на фестивала „Песни и танци без граници”. Вторият ден от фолклорната надпревара съвпадна и с Деня на плетенето. На малки щандове пред читалището, където се провежда международната проява сръчни дами бяха изложили за продажба ръчно изработени сувенири, плетени изделия, чанти и бижута. Жени от читалището в кв. Гарата пък бяха подготвили плетени шапки, различни панери, изработени от хартия, дъски за рязане, разкрасени с техниката декупаж. На щандовете имаше още пити с череши, както и билки, събрани в района на село Щит.

Базарът с ръчно направени предмети
Базарът с ръчно направени предмети

Състави от цялата страна и гости от Украйна и Турция участват във фолклорния маратон, който ще продължи и в неделя. Някои от тях се включиха в шествието по улиците на Свиленград в петък. Фолклорният парад поведоха млади любители на народното творчество от Несебър, следвани от свиленградските състави „Свила” и „Илинден” и други певчески състави от региона. Публиката беше впечатлена от представянето на младежите от Одеса, Украйна, които се включиха и във вечерния концерт на открита сцена, на площад „14 март”. Днес пък на сцената излязоха младежи от Одрин, Турция, водени от заместник-кмета на близкия град и отеца на българската църква в Одрин, отец Чакърък и съпругата му.

Украинците впечатлиха публиката и с български изпълнения
Украинците впечатлиха публиката и с български изпълнения

Проявата беше официално открита в петък, в салона на читалище „Просвета 1870”. Три поколения любителки на фолклора и гласовити певици изнесоха фестивалното платно. Четири годишната Виктория, баба Сийка и Райна Димитрова изпълниха заедно песента „Изгряла е месечинка”, а организаторите от читалището и община Свиленград припомниха, че през годините на фестивалната сцена са гостували състави от Гърция, Турция, Перу, Молдова, Албания, Индонезия…

В десетото юбилейно издание се включиха близо 80 индивидуални изпълнители и танцови и певчески групи с над 520 участници. Награждаването е обявено за неделя, от 13.30 часа.

Previous articleУволняват служител на ДАИ заради подкуп в „синьо“
Next articleВъзстановяват дигата при Момково

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...