Фолклорно шествие и базар за десетото издание на „Песни и танци без граници”

0

Базар с традиционни занаяти беше организиран за десетото, юбилейно издание на фестивала „Песни и танци без граници”. Вторият ден от фолклорната надпревара съвпадна и с Деня на плетенето. На малки щандове пред читалището, където се провежда международната проява сръчни дами бяха изложили за продажба ръчно изработени сувенири, плетени изделия, чанти и бижута. Жени от читалището в кв. Гарата пък бяха подготвили плетени шапки, различни панери, изработени от хартия, дъски за рязане, разкрасени с техниката декупаж. На щандовете имаше още пити с череши, както и билки, събрани в района на село Щит.

Базарът с ръчно направени предмети
Базарът с ръчно направени предмети

Състави от цялата страна и гости от Украйна и Турция участват във фолклорния маратон, който ще продължи и в неделя. Някои от тях се включиха в шествието по улиците на Свиленград в петък. Фолклорният парад поведоха млади любители на народното творчество от Несебър, следвани от свиленградските състави „Свила” и „Илинден” и други певчески състави от региона. Публиката беше впечатлена от представянето на младежите от Одеса, Украйна, които се включиха и във вечерния концерт на открита сцена, на площад „14 март”. Днес пък на сцената излязоха младежи от Одрин, Турция, водени от заместник-кмета на близкия град и отеца на българската църква в Одрин, отец Чакърък и съпругата му.

Украинците впечатлиха публиката и с български изпълнения
Украинците впечатлиха публиката и с български изпълнения

Проявата беше официално открита в петък, в салона на читалище „Просвета 1870”. Три поколения любителки на фолклора и гласовити певици изнесоха фестивалното платно. Четири годишната Виктория, баба Сийка и Райна Димитрова изпълниха заедно песента „Изгряла е месечинка”, а организаторите от читалището и община Свиленград припомниха, че през годините на фестивалната сцена са гостували състави от Гърция, Турция, Перу, Молдова, Албания, Индонезия…

В десетото юбилейно издание се включиха близо 80 индивидуални изпълнители и танцови и певчески групи с над 520 участници. Награждаването е обявено за неделя, от 13.30 часа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...