Ученици получиха европейски сертификати след мобилни практики в Малта и Италия

0

Ученици от ПГССИ „Христо Ботев“ се завърнаха от мобилни практики в Малта и Италия. 14-те свиленградски ученици се събраха в края на миналата седмица, за да споделят впечатленията си от туризма в двете страни по време на двуседмичния си стаж. В кратки презентазции групите показаха посетените туристически дестинации.

След този стаж имате готови екскурзоводи и водачи на групи, сподели Илияна Павлова от Сдружение с нестопанска цел „Свят за всички“ – гр. Хасково, които са водеща организация по проекта „Ново начало за моето бъдеще“ по програма Еразъм. Според Павлова практиките в Малта и Италия са доказали, че млади хора от 16 до 18-годишна възраст, също могат да станат специалисти. Проектът се изпълни в партньорство с професионалната гимназия в Свиленград, както и с ученици от СОУ „П.Р. Славейков“, Кърджали и СОУ „Черноризец Храбър“ Пловдив.

Петима от възпитаниците на училището в Свиленград, с ръководител Соня Гочева, проведоха практиката си в хотели и ресторанти лукс в Малта.

Видяхме доста от историята на Малта, разказа Михаил. Всеки от нас работеше на различна длъжност и придоби различни умения. Аз бях барман. Научих как трябва да се държа при обслужване на клиенти в по-луксозни заведения.

Теодора пък разказа, че е била оберкелнер по време на практиката. Научила е как се подрежда маса, а после е работила в хотел четири звезди и в кухнята на луксозен ресторант.

И докато учениците в Малта споделиха за своята практика, в презентацията си, представена от Антоана Гочева, от презентацията  на деветимата ученици, били на практика в Италия, стана ясно, че те са се запознали отблизо с туризма на Верона, Стреза, Милано, Венеция и други красиви градове в средиземноморската страна. Техен ръководител там беше учителката Стефана Узунова. Освен с производството на традиционни сладкарски изделия, възпитаниците на професионалната гимназия са посетили туристически агенции и са разработвали туристически маршрути и пакети. Във вечерта на България, нашите ученици са имали възможност да покажат  и  традиционни български храни. Месили са баници, представили са народни плетива и българската роза. Посетили са биологичен разсадник в Италия, където г-жа Узунова е имала възможност да проведе лекция за биоземеделието.

Сертификати EUROPASS мобилност получиха всички участници в проекта. Документът дава възможност с придобитите знания, умения и компетенции, да се работи във всички страни от ЕС. Тази година професионалната гимназия участва и в друг подобен проект, за мобилни практики във Франция и Холандия.

Previous articleСребро за младите ни огнеборци от републиканското в Несебър
Next articleОтново злато за мажоретките на Свиленград. Готвят се за Европейското в Италия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...