Ученици получиха европейски сертификати след мобилни практики в Малта и Италия

0

Ученици от ПГССИ „Христо Ботев“ се завърнаха от мобилни практики в Малта и Италия. 14-те свиленградски ученици се събраха в края на миналата седмица, за да споделят впечатленията си от туризма в двете страни по време на двуседмичния си стаж. В кратки презентазции групите показаха посетените туристически дестинации.

След този стаж имате готови екскурзоводи и водачи на групи, сподели Илияна Павлова от Сдружение с нестопанска цел „Свят за всички“ – гр. Хасково, които са водеща организация по проекта „Ново начало за моето бъдеще“ по програма Еразъм. Според Павлова практиките в Малта и Италия са доказали, че млади хора от 16 до 18-годишна възраст, също могат да станат специалисти. Проектът се изпълни в партньорство с професионалната гимназия в Свиленград, както и с ученици от СОУ „П.Р. Славейков“, Кърджали и СОУ „Черноризец Храбър“ Пловдив.

Петима от възпитаниците на училището в Свиленград, с ръководител Соня Гочева, проведоха практиката си в хотели и ресторанти лукс в Малта.

Видяхме доста от историята на Малта, разказа Михаил. Всеки от нас работеше на различна длъжност и придоби различни умения. Аз бях барман. Научих как трябва да се държа при обслужване на клиенти в по-луксозни заведения.

Теодора пък разказа, че е била оберкелнер по време на практиката. Научила е как се подрежда маса, а после е работила в хотел четири звезди и в кухнята на луксозен ресторант.

И докато учениците в Малта споделиха за своята практика, в презентацията си, представена от Антоана Гочева, от презентацията  на деветимата ученици, били на практика в Италия, стана ясно, че те са се запознали отблизо с туризма на Верона, Стреза, Милано, Венеция и други красиви градове в средиземноморската страна. Техен ръководител там беше учителката Стефана Узунова. Освен с производството на традиционни сладкарски изделия, възпитаниците на професионалната гимназия са посетили туристически агенции и са разработвали туристически маршрути и пакети. Във вечерта на България, нашите ученици са имали възможност да покажат  и  традиционни български храни. Месили са баници, представили са народни плетива и българската роза. Посетили са биологичен разсадник в Италия, където г-жа Узунова е имала възможност да проведе лекция за биоземеделието.

Сертификати EUROPASS мобилност получиха всички участници в проекта. Документът дава възможност с придобитите знания, умения и компетенции, да се работи във всички страни от ЕС. Тази година професионалната гимназия участва и в друг подобен проект, за мобилни практики във Франция и Холандия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...