Николай Михайлов след Джирото: Невероятно изживяване!

0

Първият български колоездач, участник в Джирото, се завърна от Италия. Николай Михайлов, шампионът на България, си извоюва правото да кара в една от трите най-големи обиколки на света. Дори в някои от етапите свиленградчанинът изпъкна. Водеше колоната в 7-ия и 16-ия етапи, а в часовника завърши на престижното 21-во място. След триседмичното здраво каране Николай заслужено бе сред състезателите, които стигнаха до финала в Милано. А днес се отдава на заслужена почивка в родния Свиленград. Естествено, че съм развълнуван, сподели Михайлов. Това състезание беше невероятно изживяване за мен. Понеже сбъднах една от своите мечти да карам на гранд тур, каквато е Обиколката на Италия. Това е класа, най-високото стъпало в този спорт. Там карат много от звездите в колоезденето.  Аз лично не съм участвал в по-силно състезание от това. Щастлив съм, защото финиширах и придобих опит.

На фланелката му, заедно с надписа на отбора му ССС Полковице, по време на състезанието е и българския трибагреник. Николай е сред едва няколкото чужденци в полския отбор. Това обаче не му попречи да направи уникално представяне в Обиколката на Турция и още преди финала й да получи историческия шанс да кара на Джирото.

Това бяха 21 дни! Имах и по-тежки моменти, и по-леки, но винаги продължавах напред, казва Николай. Нямах вариант да се откажа.

27-годишният професионален колоездач твърди, че няма особени ритуали преди състезание. Вече е претръпнал заради многобройните участия в надпревари, които трупа зад гърба си през последните 13 и повече години. Впуска се във всеки тур просто с концентрация. И с още нещо.

Имам си, като повечето българи, и като християнин, нося си кръстче с лика на Исус Христос, казва Николай.

По време на Обиколката на Италия усеща подкрепата на близките си и на всички българи. Както и на треньора си от френския отбор Мартиг – Христо Зайков. В клуба при бургазлията, трикратен победител в Обиколката на България и лауреат от Пробега на мира, Николай прекарва пет години. Сега, един от онези, които му дават кураж по време на голямото състезание е именно Зайков.

Каза ми, че вярва в мен, че знае на какво съм способен и да вървя напред, разказва Николай, който не забравя и за треньора си от свиленградския клуб – Христо Георгиев. И началото, когато се пали по колоезденето.

Не, не се главозамайвам от случилото се. Даже сега, като се прибрах, на летището ме посрещнаха журналисти и ме питаха дали се чуствам звезда. Мисля, че има още много какво да покажа, далеч съм още от тоя статут.

Въпреки историческия успех, Николай Михайлов има още мечти, които се надява да изпълни: „Искам да стартирам на Тур дьо Франс. За съжаление няма да е тази година“.

Догодина обаче спонсорът на полския отбор ще направи необходимото, за да получи покана за най-престижната обиколка в света – Обиколката на Франция. А Николай има още година договор с полския тима.

След седмица-две Михайлов ще се изправи пред поредното предизвикателство. Европейските игри в Баку, където ще стартира на 18 и 21 юни. И се надява на класиране в челната десятка.

Previous articleПрестижни награди за финансистите на община Свиленград
Next articleПолиция и община погват за неправилно паркиране

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...