Осветление за учасък от магистралата искат общинарите от държавата

0

Неосветен участък от магистрала Марица при Свиленград, стана повод в общинския съвет да се разгледа декларация, която да бъде разпратена до регионалното министерство, Агенция „Пътна инфраструктура“ и депутатите от Хасковски избирателен район.

Конкретното искане, внесено от името на кмета на общината Георги Манолов и председателя на общинския съвет Георги Еленков, касае връзката на магистралния път с града. Въпросният участък е финансиран с пари от републиканския бюджет, за разлика от магистралата, изграждана със средства по европейските програми. Според местните обаче, заради икономии, подходът оставен неосветен, и съответно, опасен.

Все едно влизаш в гробище, заяви кметът по повод неосветеният участък. По думите му икономиите в този случай създават опасност за хората. В последния момент виждаш отклонение за чужда държава. Това е абсурдно, коментира още той.

По време на обсъжданията изкристализираха още инфраструктурни проблеми, за които местната власт чака отговор от държавата, за сега, напразно. Като например пътния възел, свързващ гръцкият пункт с магистрала Марица. Той се пресича и от натоварения междуселищен път, свързващ квартал Капитан Петко войвода с града. Предупрежденията, че тук ще има катастрофи валяха още преди откриването му през 2012 година.

Тревожната статистика не закъсня. 90% от пътните инциденти с високи материални щети в общината се случват именно тук, съобщи справка от КАТ и Пътна полиция председателят на общинския съвет Георги Еленков. Той заяви, че от 2011 година насам са писани многобройни писма, придружени със снимков материал от катастрофи и публикации в медии. Те били адресирани до регионалното министерство, до пътната агенция, но нещата остават непроменени, а обещанията неизпълнени. Един от ангажиментите пое бившият директор на АПИ Божидар Йотов – за изграждането на кръгово движение, което да обезопаси пътен възел „Ново село“, но то така и не се случи.

Подобна е ситуацията с тежкото състояние на републиканския път до селата Димитровче, Райкова могила, Маточина, заяви и кметът на Свиленград Георги Манолов и сподели, че е получил обещание по него да започне да се работи.

Дъждовете тази година предизвикаха свлачище, което затвори стария път за Капитан Андреево. В последните месеци недоволството сред жителите на три гранични село нараства, тъй като единственият алтернативен маршрут е през магистралата. Той обаче удължава с 40 км пътя. Заради работата по изграждането й хората се притесняват, че тя също може да бъде затворена временно, а тогава остават и без алтернативен маршрут.

Не получи одобрение и желанието на местната власт сама да финансира изграждането на пътна връзка между магистралата и Момково. А второ свлачище при Георги Добрево удължава отново с десетки километри маршрута.

Дебатът се оживи дали всичко да не влезе в една обща декларация или да се изпрати само конкретното искане, за да се види принципа на отношение от страна на държавата.

Декларацията да се започне с безхаберието, предложи общинският съветник и лидер на ГЕРБ в Свиленград Иван Андреев. Да се изложат проблемите и да завършим с усещането, че на нас се гледа като на хора втора ръка. А осветлението на магистралата е поредният пример.

Появи се и друго, шеговито, предложение, което може да се окаже по-ефикасно от всякаква декларация. Да се извикат „Господари на ефира“, подхвърли Красимира Делибозова.

В крайна сметка декларацията ще е една. Според общинарите, ако няма решение до пускането в експлоатация на магистралата, може да се пристъпи към гражданско недоволство.

Previous articleНад 30 се изследват за вредата от пушенето само за час
Next articleКостадинов смени Марашев в Митница Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...