Осветление за учасък от магистралата искат общинарите от държавата

0

Неосветен участък от магистрала Марица при Свиленград, стана повод в общинския съвет да се разгледа декларация, която да бъде разпратена до регионалното министерство, Агенция „Пътна инфраструктура“ и депутатите от Хасковски избирателен район.

Конкретното искане, внесено от името на кмета на общината Георги Манолов и председателя на общинския съвет Георги Еленков, касае връзката на магистралния път с града. Въпросният участък е финансиран с пари от републиканския бюджет, за разлика от магистралата, изграждана със средства по европейските програми. Според местните обаче, заради икономии, подходът оставен неосветен, и съответно, опасен.

Все едно влизаш в гробище, заяви кметът по повод неосветеният участък. По думите му икономиите в този случай създават опасност за хората. В последния момент виждаш отклонение за чужда държава. Това е абсурдно, коментира още той.

По време на обсъжданията изкристализираха още инфраструктурни проблеми, за които местната власт чака отговор от държавата, за сега, напразно. Като например пътния възел, свързващ гръцкият пункт с магистрала Марица. Той се пресича и от натоварения междуселищен път, свързващ квартал Капитан Петко войвода с града. Предупрежденията, че тук ще има катастрофи валяха още преди откриването му през 2012 година.

Тревожната статистика не закъсня. 90% от пътните инциденти с високи материални щети в общината се случват именно тук, съобщи справка от КАТ и Пътна полиция председателят на общинския съвет Георги Еленков. Той заяви, че от 2011 година насам са писани многобройни писма, придружени със снимков материал от катастрофи и публикации в медии. Те били адресирани до регионалното министерство, до пътната агенция, но нещата остават непроменени, а обещанията неизпълнени. Един от ангажиментите пое бившият директор на АПИ Божидар Йотов – за изграждането на кръгово движение, което да обезопаси пътен възел „Ново село“, но то така и не се случи.

Подобна е ситуацията с тежкото състояние на републиканския път до селата Димитровче, Райкова могила, Маточина, заяви и кметът на Свиленград Георги Манолов и сподели, че е получил обещание по него да започне да се работи.

Дъждовете тази година предизвикаха свлачище, което затвори стария път за Капитан Андреево. В последните месеци недоволството сред жителите на три гранични село нараства, тъй като единственият алтернативен маршрут е през магистралата. Той обаче удължава с 40 км пътя. Заради работата по изграждането й хората се притесняват, че тя също може да бъде затворена временно, а тогава остават и без алтернативен маршрут.

Не получи одобрение и желанието на местната власт сама да финансира изграждането на пътна връзка между магистралата и Момково. А второ свлачище при Георги Добрево удължава отново с десетки километри маршрута.

Дебатът се оживи дали всичко да не влезе в една обща декларация или да се изпрати само конкретното искане, за да се види принципа на отношение от страна на държавата.

Декларацията да се започне с безхаберието, предложи общинският съветник и лидер на ГЕРБ в Свиленград Иван Андреев. Да се изложат проблемите и да завършим с усещането, че на нас се гледа като на хора втора ръка. А осветлението на магистралата е поредният пример.

Появи се и друго, шеговито, предложение, което може да се окаже по-ефикасно от всякаква декларация. Да се извикат „Господари на ефира“, подхвърли Красимира Делибозова.

В крайна сметка декларацията ще е една. Според общинарите, ако няма решение до пускането в експлоатация на магистралата, може да се пристъпи към гражданско недоволство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...