Над 30 се изследват за вредата от пушенето само за час

0

В 13.15 часа ще продължи безплатното изследване на вредата от тютюнопушенето. То се провежда в сградата на общината, в малката зала. Само за час и половина от сутринта до обяд, 35 свиленградчани минаха през теста, който отчита вредните натрупвания в дробовете и стойностите на лошия хемоглобин.

Част от желаещите да се изследват бяха пушачи, други просто бяха любопитни да се запознаят със стойностите си. Издишва се въздух в апарата, а той отчита въглероден монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобина.

Любопитен случай се оказа възрастна дама, спряла тютюнопушенето преди 7 години, след 30-годишна употреба на цигари. Сега стойностите на въглеродния монооксид и количеството на карбоксихемоглобина се оказаха в нормата, съответно до 3 и до 1. Такива бяха при бившите пушачи и при непушачите. При други, все още зависими към тютюнопушенето, стойностите на вредните натрупвания в дробовете варираха от 8 нагоре, а някои бяха дори и в червената зона – 13, отчете апаратът.

Доста хора идват, така че ще се върнем след обяда, решиха от РЗИ – Хасково. Изследването се провежда от специалист на здравната инспекция. Психологът Красимира Богданова каза, че част от хората решават да намалят или тотално да спрат цигарите след такова изледване. Решението трябва да е лично и човек да е наясно, че го прави за себе си и за свое добре. На всяка кутия цигари е написано, че цигарите вредят на здравето. А какво се питаме, като се видим на улицата например: Здравей, как си, здрави ли сте? Какъв по-сериозен мотив от това – изборът да сме здрави.

Изследването е напълно безплатно. Организира се от РЗИ Хасково по повод Световния ден без тютюн, който се отбелязва на 31 май.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...