Над 30 се изследват за вредата от пушенето само за час

0

В 13.15 часа ще продължи безплатното изследване на вредата от тютюнопушенето. То се провежда в сградата на общината, в малката зала. Само за час и половина от сутринта до обяд, 35 свиленградчани минаха през теста, който отчита вредните натрупвания в дробовете и стойностите на лошия хемоглобин.

Част от желаещите да се изследват бяха пушачи, други просто бяха любопитни да се запознаят със стойностите си. Издишва се въздух в апарата, а той отчита въглероден монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобина.

Любопитен случай се оказа възрастна дама, спряла тютюнопушенето преди 7 години, след 30-годишна употреба на цигари. Сега стойностите на въглеродния монооксид и количеството на карбоксихемоглобина се оказаха в нормата, съответно до 3 и до 1. Такива бяха при бившите пушачи и при непушачите. При други, все още зависими към тютюнопушенето, стойностите на вредните натрупвания в дробовете варираха от 8 нагоре, а някои бяха дори и в червената зона – 13, отчете апаратът.

Доста хора идват, така че ще се върнем след обяда, решиха от РЗИ – Хасково. Изследването се провежда от специалист на здравната инспекция. Психологът Красимира Богданова каза, че част от хората решават да намалят или тотално да спрат цигарите след такова изледване. Решението трябва да е лично и човек да е наясно, че го прави за себе си и за свое добре. На всяка кутия цигари е написано, че цигарите вредят на здравето. А какво се питаме, като се видим на улицата например: Здравей, как си, здрави ли сте? Какъв по-сериозен мотив от това – изборът да сме здрави.

Изследването е напълно безплатно. Организира се от РЗИ Хасково по повод Световния ден без тютюн, който се отбелязва на 31 май.

Previous articleДнес изследват безплатно вредата от тютюнопушенето
Next articleОсветление за учасък от магистралата искат общинарите от държавата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...