Честит празник на българската просвета и култура!

0

Стотици свиленградчани се изсипаха на главната улица, за да изгледат традиционното шествие за 24 май. Денят на българската просвета и култура започна с тържествен молебен в храм „Св. Троица”. От там литийно шествие потегли с иконите на светите братя Кирил и Методий до булевард „България”, където малко след 10.30 часа започна парадът под звуците на духова музика в изпълнение на духов оркестър „Костадин Манов”.

Пъстрото шествие беше водено от мажоретките на Свиленград, които и тази година ще представят страната ни на европейското по батънтуърлинг и мажоретки. В парада се включиха училища, детски градини, спортни клубове, танцови школи, детската духова школа, културни деятели, съпроводени от аплодисментите на събралото се множество. В края на пъстрото шествие умиление предизвикаха абутириенти от випуск 1965 година, които отбелязват 50 години от завършването си.

Празничното шествие
Хорова школа

3а пръв път тази година в шествието се включиха и представители от бившата детско-юношеска хорова школа „Знаме на мира”, прекратила съществуването си през 1989 година. Вече порасналите хористи с носталгия си припомнят в последните дни отминалото време на музикалната паралелка, съществувала в СОУ „Д-р Петър Берон”. Основателят й, учителят по музика Кирил Търпов, се срещна снощи с хористите, след като повече от 20 години не е виждал децата, с които изграждат феноменалния хор, включващ над 300 деца от различни възрасти. Днес, в приповдигнато настроение от спомените, те също се включиха в парада на просветата и културата, следвани от детската духова школа. Веднага след това малките музиканти се присъединиха към големия състав с общо изпълнение. За финал на парада мажоретките зарадваха свиленградчани със съвместните си изпълнения с духовия оркестър.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...