Честит празник на българската просвета и култура!

0

Стотици свиленградчани се изсипаха на главната улица, за да изгледат традиционното шествие за 24 май. Денят на българската просвета и култура започна с тържествен молебен в храм „Св. Троица”. От там литийно шествие потегли с иконите на светите братя Кирил и Методий до булевард „България”, където малко след 10.30 часа започна парадът под звуците на духова музика в изпълнение на духов оркестър „Костадин Манов”.

Пъстрото шествие беше водено от мажоретките на Свиленград, които и тази година ще представят страната ни на европейското по батънтуърлинг и мажоретки. В парада се включиха училища, детски градини, спортни клубове, танцови школи, детската духова школа, културни деятели, съпроводени от аплодисментите на събралото се множество. В края на пъстрото шествие умиление предизвикаха абутириенти от випуск 1965 година, които отбелязват 50 години от завършването си.

Празничното шествие
Хорова школа

3а пръв път тази година в шествието се включиха и представители от бившата детско-юношеска хорова школа „Знаме на мира”, прекратила съществуването си през 1989 година. Вече порасналите хористи с носталгия си припомнят в последните дни отминалото време на музикалната паралелка, съществувала в СОУ „Д-р Петър Берон”. Основателят й, учителят по музика Кирил Търпов, се срещна снощи с хористите, след като повече от 20 години не е виждал децата, с които изграждат феноменалния хор, включващ над 300 деца от различни възрасти. Днес, в приповдигнато настроение от спомените, те също се включиха в парада на просветата и културата, следвани от детската духова школа. Веднага след това малките музиканти се присъединиха към големия състав с общо изпълнение. За финал на парада мажоретките зарадваха свиленградчани със съвместните си изпълнения с духовия оркестър.

Previous articleТаня Хаджиатанасова: Не се отказвайте от мечтите си!
Next articleТази вечер дефилират абитуриентите на ПГССИ „Христо Ботев“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...