Таня Хаджиатанасова: Не се отказвайте от мечтите си!

2

Красиви жени се усмихват от страниците на социалната мрежа. Гримьорът, накарал очите от снимките да заблестят, е Таня Хаджиатанасова. За професията си Таня казва, че е сбъдната мечта. Нещо, което дава красота и радост на нея и хората около нея. Вече осем години. Има собствено студио и сайт: tanitamakeup.com. С истории… за грим.

 

 

Години: 36

Образование: Колеж по хотелиерство в Кипър

Професия: Гримьор

Школа: курс по гримьорство при Иво Живков, М.А.С Cosmetics – управител

Семейно положение: щастливо обвързана, с дъщеря Евалин – 3,6 години

Нещо важно за другите: Повечето важни неща в живота са постигнати от хора, които са продължавали да опитват, дори когато е изглеждало, че няма никаква надежда!

Броени дни остават до абитуриентските балове. Вълнението е огромно и за абитуриентите, и за родителите. Какви са модните тенденции в грима през този сезон?

Всяко нещо търпи развитие. Така е и с грима. Той се променя, желанията се променят. Тази година гримът по-скоро е по-естествен. Наблюдава се тенденция към по-свежа кожа, натурални цветове, цветове близки до тези, които съществуват вече по нас. Като цвета на кожата – розово, бежово. Красотата на младите хора е тяхната младост. Не затрупвайте младостта си с тежък грим и тежки прически. Вижте например една балерина – цветовете по нея са кремаво, бежово, розово, такива тонове, пастелни. Излъчване на лекота. Кожата трябва да бъде по-естествена, не мат, да прозира текстурата и цвета й, с лек отблясък. Тенденция е например използването само на една графичната очна линия. Миглите тип кукла също са мода, с много спирала по тях, дори може да са леко слепени. Друга тенденция са бронзантите, сега обаче в по-мек нюанс. Кожата просто трябва да изглежда като целуната от слънцето.

Но каквото и да решат, какъвто и грим да сложат или каквито и дрехи да изберат абитуриентите, един съвет – да не преобразяват тотално себе си. Да бъдат те самите в балната си вечер, но в по-красивия и по-свежия си вариант.

Гримът в тон с роклята ли да бъде и ли да е съобразен повече с цвета на косата, на кожата…

В грима няма строги правила. Аз самата не обичам да слагам канони и да казвам това с това не може. Но питам абитуриентките с какво ще бъдат облечени, за да си направя цялостната картина, преди да гримирам. Предпочитам да съчетая цветовете в зависимост от лицето, но е добре да се подбере и нещо, което да подхожда и на косата, и на тоалета.

Как ти се струва, суетни ли са свиленградчанки?  Отделят ли време и грижа за външния си вид?

В последните четири години живея в Свиленград. И мога да кажа, че наблюденията ми са, че дамите тук са доста суетни. Това ме радва, защото е удоволствие да виждаш добре изглеждащи жени и мъже, разбира се. Много салони за красота има в града. Това също означава, че дамите се грижат все повече за външния си вид.

Аз доста време живях в чужбина. Там също съм работила като гримьор. Наблюденията ми са, че жените там първо минават през фризьор и гримьор и после отиват на работа. Тук сме по-обрани в това отношение. Всеки действа според разбиранията, бюджета и времето си. Но винаги можем да отделим пет минути, за да изглеждаме по-добре. Дори и вкъщи. Не се изисква много. Сега дори, защото много млади момичета ме търсят за съвет, правя едночасови курсове,  в които можеш да научиш какво да направиш за себе си, за да изглеждаш свежа в ежедневието

Какво означава това? Идвам при теб и ти ми казваш как да се гримирам?

Да. Дори можеш да донесеш твоя несесер продукти. Мога да погледна, да видя какво ползваш, дали е подходящо за теб. Кое трябва да изхвърлиш, защото съм сигурна, че има неща, които са минали срока на годност, други, които не си ползвала въобще. Ако решим заедно, че нещо допълнително трябва да се вземе, някои съвети за цвят, текстура, които ще подхождат повече…

Възползват ли се много хора от това?

Сега започват. Студиото ми е открито отскоро. Впоследствие смятам да организирам и курсове за обучение на гримьори.

От къде този интерес към грима у теб?

Аз си мислех, че от 8 години съм гримьор. Но майка ми и мои близки ми разказват, че аз от съвсем малка съм вземала гримовете на майка. За мен беше чудо да я гледам как си слага очна линия. През 2005 година бях в Дубай на екскурзия. Там за пръв път се подложих на услугите на професионален гримьор. Останах меко казано очарована, и започнах сама да се занимавам с това. Първо ми беше хоби, гримирах себе си, приятелки. Докато накрая не го превърнах в професия.

Сега кого гримираш? Видях в блога ти снимки с певицата и водеща Алекс Раева.

Когато се прибрах в България имах щастието да бъда приета в семейството на един от козметичните гиганти. Работих в техен магазин като управител. Първият такъв магазин в България. Там научих много и интересни неща, срещнах се с популярни актьори, певци, радио и телевизионни водещи. Все интересни хора, покрай които се научава много.

Работата в козметична компания не те прави автоматично гримьор. Каква беше стъпката?

Аз бях фен на тази фирма, познавах продуктите перфектно. Дори първо си подадох документите като гримьор, но впоследствие станах управител. Гримирането остана малко на заден план. Но на моменти изкачаха проекти. Два пъти съм гримирала корица на ELLE, други списания, видеоклипове, предавания. Неща, които те стимулират месеци напред. Двете корици на ELLE са за декември и януари 2011 година. Едната беше с руски модел. Беше дошла на посещение в България, другата беше българска моделка, майка на четири деца. Ирена Милянкова. Имаше и една кампания за коледен шопинг, в която работих с Диляна Попова. Тя участваше в предаване, проследяващо един неин ден.

Това ли ти даде куража, че можеш да се справиш с грима?

Да. Първият път, когато ти предложат участие в нещо толкова голямо, има колебание дали ще се справиш. Но когато видиш финалния резултат, благодарения на целия екип – гримьори, фризьори, стилисти, фотографи, оператори, си казваш: Ето аз мога да бъда част от това. Вдъхват ти самочувствие. Мислиш, че можеш да бъдеш част от големите професионални екипи. Качваш следващото стъпало и искаш още и още.

Какво те накара да се върнеш в Свиленград?

Станах майка и реших, че дъщеря ми трябва да бъде отгледана, където съм израснала аз. И заради помощта на майките. Те да помагат, а аз да имам възможност да работя. Свиленград е спокойно местенце, става все по-красив и по-красив. В началото ми липсваше големия град, професията. Но такъв е животът. Вярвам, че и тук има опция за развитие. Никой, независимо къде се намира, не трябва да се отказва от идеите и мечтите си. Аз съм за пробата. Дори негативен да бъде резултатът, по-добре пробвай и виж наистина, че не става, отколкото да съжаляваш.

Имаше ли колебания?

Аз винаги се съмнявам във всичко и във всеки. Когато се получат нещата, чак тогава си отдъхвам. Като станах родител всъщност, тогава започнах да подхождам по-внимателно. Преди бях по-спонтанна. Но в повечето случаи съмненията ми остават на заден план. И си казвам, добре, че го направих. Заслужавало си е. И сега. Колебаех се дали ще се случат нещата, но близките ми хора ми дадоха кураж.

Какво да кажем на младите хора, които не виждат перспектива в малкия град? И може би с право.  

Какво да ги посъветвам. Аз също не виждах перспектива тук, когато бях по-млада. Но и тук има възможности. Въпросът е да знаеш какво искаш, да има минимална възможност да го започнеш, и да имаш хора, които да те подкрепят. Чисто емоционално. Това може да ти даде крила. Затова: Не се отказвайте от мечтите си. Успехът е навсякъде. Просто трябва да отворите очите си и сърцата си.

Готови ли са свиленградчанки на експерименти или подхождат по-плахо към промяната?

Не са готови на експерименти. Би ми се искало да са по-смели, защото гримът е удоволствие, забава, влизаш в роля, а на други ден си пак ти. Затова нека използваме по-ярък цвят, нека сложим цикламено червило, вместо ежедневното бежово. Да,

понякога промяната е шокираща. Но защо да се страхуваме от промените. Те са хубаво нещо. Аз живея чрез промените. И затова би ми се искало свиленградчанки да са по-смели и да се доверяват повече.

Има ли трудни лица за гримиране и кого би искала да гримираш?

Има трудни за гримиране лица, те са предизвикателство. Винаги започвам с малки детайли, и после продължаваме заедно, с разговори, за да се получи. Затова и ще посъветвам дамите, когато използват различни услуги. Казвайте си на място, какво ви притеснява. Не винаги нещата се получават от първия път. Трябва да имаш опит, за да усетиш лицета на другия, да видиш какво ще му отива, какво ще иска.

А иначе, бих искала да гримирам Мария Илиева, певицата. Харесвам я, намирам я интересна. От холувидските звезди Кейт Бланшет например, лицето й е впечатляващо. Още Мерил Стрийп и Джулия Робъртс.

Как се виждаш след пет години?

Малко се плаша да кажа на глас какво си мечтая. Стремя се да не мисля много напред в бъдещето. Искам да мисля за днешния ден. Пожелавам си здраве, за да мога да осъществя мечтите си. Искам да давам радост и красота. Когато даваш, връща ти се двойно.

Previous articleШестима хванати да преписват на матурата в Свиленград
Next articleЧестит празник на българската просвета и култура!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...