Изложба „Калиграфия“ откри Бисер Недев за празника на писмеността

0

Изложба „Калиграфия“ откри Бисер Недев в арт галерията. Първата ни азбука, създадена от светите братя Кирил и Методий, в началото на 9 век, оживява в картините на художника, преплетена с изкуството на красивото писане. Знаците, които говорят, както поетично наричат глаголицата, са експресивно изразени на цветните платна. Пред публиката творбите бяха представени от съпругата на Бисер Недев – Ивалина, също художник.

Освен творческата интерпретация на глаголическите символи, Бисер Недев отделя място и на платна, съдържащи думи – морето, страст, криле… Някои от тях са придружени със стих, за да се предаде по-пълно на публиката вложената емоция. Но и без стиховете, емоцията се усеща, категорични бяха посетителите.

Преди изобретяването на печатната машина, книгите са се преписвали на ръка. Затова и в изписването се е влагало много, за да бъдат думите четливи и  красиви. Сега калиграфията има по-скоро експресивно значение, обясни Бисер Недев.

Сред приятелите, дошли да видят изложбата, беше и собственикът на винарна „Мезек“ Сашо Карапеев. Той направи и първата заявка за покупка на картина в първата от дълго време изложба на художника. Отдавна го провокирам да направи изложба, призна съпругата на Бисер Недев – Ивалина. И съм много доволна, че е точно такава и по такъв повод.

Изложбата е посветена на предстоящия Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Картините ще останат в арт галерията месец.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...