Изложба „Калиграфия“ откри Бисер Недев за празника на писмеността

0

Изложба „Калиграфия“ откри Бисер Недев в арт галерията. Първата ни азбука, създадена от светите братя Кирил и Методий, в началото на 9 век, оживява в картините на художника, преплетена с изкуството на красивото писане. Знаците, които говорят, както поетично наричат глаголицата, са експресивно изразени на цветните платна. Пред публиката творбите бяха представени от съпругата на Бисер Недев – Ивалина, също художник.

Освен творческата интерпретация на глаголическите символи, Бисер Недев отделя място и на платна, съдържащи думи – морето, страст, криле… Някои от тях са придружени със стих, за да се предаде по-пълно на публиката вложената емоция. Но и без стиховете, емоцията се усеща, категорични бяха посетителите.

Преди изобретяването на печатната машина, книгите са се преписвали на ръка. Затова и в изписването се е влагало много, за да бъдат думите четливи и  красиви. Сега калиграфията има по-скоро експресивно значение, обясни Бисер Недев.

Сред приятелите, дошли да видят изложбата, беше и собственикът на винарна „Мезек“ Сашо Карапеев. Той направи и първата заявка за покупка на картина в първата от дълго време изложба на художника. Отдавна го провокирам да направи изложба, призна съпругата на Бисер Недев – Ивалина. И съм много доволна, че е точно такава и по такъв повод.

Изложбата е посветена на предстоящия Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Картините ще останат в арт галерията месец.

Previous article„Ще бъдеш в бяло“ на Яворов се падна на матурата
Next articleДават „Лафка“ на прокурор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...