Дават „Лафка“ на прокурор

1

„Лафките“ да отидат на прокурор предложи лидерът на БСП в Свиленград Христо Щерев. Причината: веригата павилиони няма и никога не е имала лиценз за извършване на хазартна дейност стана ясно по време на заседанията на постоянните комисии към общинския съвет. Информацията за това изнесоха от отдел „Общинска собственост“.

Първоначалното предложение на общинската админстрация, внесено от името на кмета Георги Манолов, беше да се промени Наредба №5 за търговската дейност, която да се синхронизира с наредбата за опазване на обществения ред. С промените на „Лафка“ се отпускаше срок от три месеца, в който да представят лиценз, издаден от Държавната комисия по хазарт. В противен случай, пише в документите, ще бъдат предприети мерки и ще се пристъпи към временно затваряне на обектите.

Щом нямат лиценз за хазартна дейност, а я извършват, по-добре да ги дадем на прокурор, заяви Христо Щерев. Така в двете комисии – бюджетна и икономическа приеха предложението, което ще се разгледа от общинския съвет на заседанието следващата сряда.

Община Свиленград сключи договора с „Булгартабак – Трейдинг“ АД на 1.02.2013 г. за срок от 10 години. Терените бяха предоставени за павилиони за продажба на вестници, списания, тютюневи изделия и пакетирани храни.

Към момента обаче в тях има и лотарийни игри, които са вид хазарт, за което се оказа, че дружеството няма разрешително.

Освен законовата норма се нарушава и наредбата за обществения ред. Един от преместваемите обекти е на бул. „България“, в близост до пресечката с улица „Александър Стамболийски“, където пък се намира професионалната гимназия по селско стопанство и икономика. Разстоянието от учебни заведения на обекти за залагания не бива да бъде по-малко от 300 м. Предвид свободния достъп до павилионите, се предполага, че в лотарийните игри могат да участват и непълнолетни.

Всъщност казусът с „Лафка“ по един или друг начин вече е в Хасковския административен съд. През януари тази година общинският съвет в Димитровград гласува промени в наредба, с която забрани хазарта на открито (без билетите от лотарията). Според вносителя – общинския съветник от Димитровград адв. Тодор Ташев, забраната е в съответствие със закона за хазарта. Областният управител на Хасково обаче вкара промените в общинската наредба в административния съд.

Във въпросното дело, тезата на адвоката на „Табак Маркет”, дружеството собственик на веригата, е че то никога не е получавало лиценз за извършване на хазартна дейност, защото не се занимава с такава. По делото юристът представя лицензите на “Национална лотария” ООД и “Ню геймс” ООД. По закон лицензите обаче не могат да се преотстъпват. Това заседание на хасковския административен съд беше преди два дни. Следващото е на 10 юни.

Previous articleИзложба „Калиграфия“ откри Бисер Недев за празника на писмеността
Next articleС демонстрационни мачове и медали школата на Свиленград 1921 закри футболния сезон

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...