„Ще бъдеш в бяло“ на Яворов се падна на матурата

0

Пейо Яворов се падна на задължителната матура по български език и литература. Близо 130 зрелостници от СОУ „Д-р Петър Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“ се явиха на изпита, който се проведе в професионалната гимназия. В 10-те стаи, където учениците бяха разпределени да пишат, имаше видеонаблюдение. Зрелостниците трябваше да отговарят на 40 въпроса от теста и да напишат аргументативен текст. Тази година художествената творба, върху която трябваше да разсъждават беше произведението на Яворов „Ще бъдеш в бяло“.

Към 10.20 от сградата на училището излязоха и първите трима зрелостници. Според тях двата часа са били достатъчни да се справят с теста, но са пренебрегнали разсъжденията върху лирическия текст. Излезлите по-рано признаха, че Яворов не им е толкова на сърце и за това са предпочели и да не пишат съчинение. Към 11.00 часа излезе и Изабела, оптимистично настроена, че се е справила с поета и с произведението „Ще бъдеш в бяло“. И дори твърди, че зрелостниците са посрещнали варианта с облекчение пред възможността да се пише за творби на Славейков, Далчев или да се разсъждава върху някой роман.

Притеснени майки и класни ръководителки обаче чакаха нервно в двора на училището, за да видят какво са направили зрелостниците.

Малко коте не преставаше да мяука в градинката пред училищото, тъкмо пред отворените прозорци на класните стаи, в които се провеждаше матурата. От персонала на школото се наложи да няколко пъти да го пренасят на по-отдалечени места, защото с мяукането си пречело на съсредоточаването на зрелостниците.

Резултатите от матурата по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Previous articleСъдът остави четиримата митничари в ареста
Next articleИзложба „Калиграфия“ откри Бисер Недев за празника на писмеността

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...