„Ще бъдеш в бяло“ на Яворов се падна на матурата

0

Пейо Яворов се падна на задължителната матура по български език и литература. Близо 130 зрелостници от СОУ „Д-р Петър Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“ се явиха на изпита, който се проведе в професионалната гимназия. В 10-те стаи, където учениците бяха разпределени да пишат, имаше видеонаблюдение. Зрелостниците трябваше да отговарят на 40 въпроса от теста и да напишат аргументативен текст. Тази година художествената творба, върху която трябваше да разсъждават беше произведението на Яворов „Ще бъдеш в бяло“.

Към 10.20 от сградата на училището излязоха и първите трима зрелостници. Според тях двата часа са били достатъчни да се справят с теста, но са пренебрегнали разсъжденията върху лирическия текст. Излезлите по-рано признаха, че Яворов не им е толкова на сърце и за това са предпочели и да не пишат съчинение. Към 11.00 часа излезе и Изабела, оптимистично настроена, че се е справила с поета и с произведението „Ще бъдеш в бяло“. И дори твърди, че зрелостниците са посрещнали варианта с облекчение пред възможността да се пише за творби на Славейков, Далчев или да се разсъждава върху някой роман.

Притеснени майки и класни ръководителки обаче чакаха нервно в двора на училището, за да видят какво са направили зрелостниците.

Малко коте не преставаше да мяука в градинката пред училищото, тъкмо пред отворените прозорци на класните стаи, в които се провеждаше матурата. От персонала на школото се наложи да няколко пъти да го пренасят на по-отдалечени места, защото с мяукането си пречело на съсредоточаването на зрелостниците.

Резултатите от матурата по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...