Съдът остави четиримата митничари в ареста

0

Прокуратурата: Предстоят още задържания  

Четиримата митничари, задържани миналия петък за участие в цигарената афера на пункт Капитан Андреево, остават в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив. Срещу Георги Манафъков, Стойчо Пелтеков, Иван Гочев и Николай Николов са повдигнати обвинения по чл. 242 ал. 4 от НПК. Прокуратурата счита, че те са подпомагали извършителите и са част от схемата, излязла наяве в края на март. Митничарите са били част от оперативното митническо звено, оглавявано от Красимир Добрев, който също е в ареста с повдигнато преди около месец обвинение.

Съдът прецени, че събраните до момента доказателства обосновават в достатъчна степен, че митничарите са извършили престъплението, в което са обвинени и предприе срещу тя най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

„Със сигурност има още митнически служители, гранични полицаи, спедитори, турски шофьори и български граждани, които са имали досег с обвиняемите и чиято самоличност тепърва ще установяваме. Не изключвам възможността, контрабандният канал да продължава да действа и в момента“, заяви прокурор Попов, който даде да се разбере, че ще има още доста арести.

Общата стойност на контрабандата в пропуснатите от митничарите на ГКПП-Капитан Андреево турски тирове, натоварени с цигари без бандерол, само за периода от 7 февруари до 29 март 2015 г. е за 55 млн. лв. В митническите документи нелегалните папироси били вписвани като текстил, бобини за текстилната промишленост, плодове и зеленчуци и дори стъклени чаши.

До момента като обвиняеми по досъдебното производство са привлечени 22 души, замесени по различен начин в контрабандната схема. От тях засега са освободени само заместникът на Красимир Добрев като началник-смяна Димитър Ковачев (срещу парична гаранция от 5000 лв.) и граничната полицайка Соня Кътева. Един от тарторите на контрабандистите – Ахмед Иляз, притежаващ турски и български паспорт, е обявен за общонационално издирване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...