Съдът остави четиримата митничари в ареста

0

Прокуратурата: Предстоят още задържания  

Четиримата митничари, задържани миналия петък за участие в цигарената афера на пункт Капитан Андреево, остават в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив. Срещу Георги Манафъков, Стойчо Пелтеков, Иван Гочев и Николай Николов са повдигнати обвинения по чл. 242 ал. 4 от НПК. Прокуратурата счита, че те са подпомагали извършителите и са част от схемата, излязла наяве в края на март. Митничарите са били част от оперативното митническо звено, оглавявано от Красимир Добрев, който също е в ареста с повдигнато преди около месец обвинение.

Съдът прецени, че събраните до момента доказателства обосновават в достатъчна степен, че митничарите са извършили престъплението, в което са обвинени и предприе срещу тя най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

„Със сигурност има още митнически служители, гранични полицаи, спедитори, турски шофьори и български граждани, които са имали досег с обвиняемите и чиято самоличност тепърва ще установяваме. Не изключвам възможността, контрабандният канал да продължава да действа и в момента“, заяви прокурор Попов, който даде да се разбере, че ще има още доста арести.

Общата стойност на контрабандата в пропуснатите от митничарите на ГКПП-Капитан Андреево турски тирове, натоварени с цигари без бандерол, само за периода от 7 февруари до 29 март 2015 г. е за 55 млн. лв. В митническите документи нелегалните папироси били вписвани като текстил, бобини за текстилната промишленост, плодове и зеленчуци и дори стъклени чаши.

До момента като обвиняеми по досъдебното производство са привлечени 22 души, замесени по различен начин в контрабандната схема. От тях засега са освободени само заместникът на Красимир Добрев като началник-смяна Димитър Ковачев (срещу парична гаранция от 5000 лв.) и граничната полицайка Соня Кътева. Един от тарторите на контрабандистите – Ахмед Иляз, притежаващ турски и български паспорт, е обявен за общонационално издирване.

Previous articleУдължиха с две седмици срока за подаване на заявления за директни плащания
Next article„Ще бъдеш в бяло“ на Яворов се падна на матурата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...