Отбелязваме Европейския ден на Натура 2000 в арт галерията

0

Среща за алтернативния туризъм и възможностите, които предоставя Натура 2000 като компенсаторни плащания организират от природозащитната организация „Зелени Балкани“ и Историческия музей в Свиленград.

Събитието ще се проведе на 21 май, четвъртък, от 10.30 часа, в арт галерията в града. То е по повод Европейския ден на Натура 2000, който се отбелязва във всички страни от Стария континент.

Европейската екологична мрежа е създадена с цел опазване на редки и защитени видове и техните местообитания. В обхвата на община Свиленград попада една от най-значимите Защитени зони от НАТУРА 2000 у нас и това е защитена зона ,,Сакар“. Тук се срещат редки и защитени видове птици, бозайници, влечуги, земноводни, безгръбначни и растения, които се срещат на много малко места в страната. Такива са например царският орел, орхидеите, костенурките и др.

Срещата ще открият домакините от община Свиленград и г-н Саймън Гос от Главна дирекция Околна среда в Европейската комисия. От „Зелени Балкани“ ще представят някои нови възможности за развитието на екологичния туризъм, както и резултатите от един целенасочен проект по програма LIFE на ЕС. По него в свиленградското село Левка беше възстановено гнезденето на белошипата ветрушка – дребен вид сокол, за който до неотдавна се считаше, че вече не се размножава в България.

Природните и исторически забележителности в общината на територията на община Свиленград в Сакар ще представят от музея. Предвидено е и време за дискусия. Програмата приключва в 11.30 часа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...