Отбелязваме Европейския ден на Натура 2000 в арт галерията

0

Среща за алтернативния туризъм и възможностите, които предоставя Натура 2000 като компенсаторни плащания организират от природозащитната организация „Зелени Балкани“ и Историческия музей в Свиленград.

Събитието ще се проведе на 21 май, четвъртък, от 10.30 часа, в арт галерията в града. То е по повод Европейския ден на Натура 2000, който се отбелязва във всички страни от Стария континент.

Европейската екологична мрежа е създадена с цел опазване на редки и защитени видове и техните местообитания. В обхвата на община Свиленград попада една от най-значимите Защитени зони от НАТУРА 2000 у нас и това е защитена зона ,,Сакар“. Тук се срещат редки и защитени видове птици, бозайници, влечуги, земноводни, безгръбначни и растения, които се срещат на много малко места в страната. Такива са например царският орел, орхидеите, костенурките и др.

Срещата ще открият домакините от община Свиленград и г-н Саймън Гос от Главна дирекция Околна среда в Европейската комисия. От „Зелени Балкани“ ще представят някои нови възможности за развитието на екологичния туризъм, както и резултатите от един целенасочен проект по програма LIFE на ЕС. По него в свиленградското село Левка беше възстановено гнезденето на белошипата ветрушка – дребен вид сокол, за който до неотдавна се считаше, че вече не се размножава в България.

Природните и исторически забележителности в общината на територията на община Свиленград в Сакар ще представят от музея. Предвидено е и време за дискусия. Програмата приключва в 11.30 часа.

Previous articleУникално представяне на Набора в „България търси талант“
Next articleУдължиха с две седмици срока за подаване на заявления за директни плащания

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...