Командировани военни подпомагат охраната на границата

0

Десетина военни са командировани в Свиленград. Те ще оказват логистична подкрепа по охраната на границата с Турция в района на Капитан Андреево, заради очаквания през пролетта увеличен приток на имигранти през българо-турската граница. Те ще разполагат с 4 превозни средства. Армейците ще транспортират хора и ще ремонтират повредена техника. При необходимост ще разгръщат палатки там, където гранични полицаи носят дежурство по браздата.

От началото на миналата година, заради бежанския натиск, в охраната на границата бяха включени около 900 служители на реда от вътрешността на страната. В края на тази зима, неспециализираните в гранична охрана полицейски части бяха почти изцяло изтеглени. В помощ по цялата българо-турска граница командированите са 504 служители от Гранична полиция и 126 от ОДМВР – Бургас, Ямбол и Хасково.

В началото на тази година се заговори за военна подкрепа по охраната на границата. Тя обаче може да бъда само логистична, тъй като по закон за сухопътната охрана се грижи МВР. Участието на общо 83-ма военнослужещи и 34 машини ще струва над 2 млн. лв. в следващите шест месеца. Армейската логистична подкрепа ще обхваща транспортиране, ремонт на аварирала техника, възстановяване на нарушената цялост на изграденото възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница в района на Елхово. От началото на построяването му има около 40 такива в опит за незаконно пресичане на границата.

Приключва проектирането на временното препятстващо съоръжение за областите Ямбол и Хасково. За област Хасково то е с дължина 33,6 км. Реално изграждането ще започне през май.

Previous articleПриемат проекти на граждани за озеленяване и тротоари
Next articleРепубликански турнир „Млад огнеборец” ще се проведе в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...