Официално: Съкратените митничари са 21

0

Със заповед на директора на Агенция „Митници“ са съкратени 21 служители на Митница Свиленград. Връчването на заповедите започна вчера и продължава днес. Това е официалното съобщение, публикувано на интернет страницата на митническата агенция. В него мотивите за редуцирането на състава не се конкретизират, нито се съобщават съкратените длъжности.

Вчерашната информация беше за махането на близо 25 митнически служители от пункт Капитан Андреево, сред които редови митничари, такива от кантара и началници на смени. Повече от тях дългогодишни служители на пункта.

Според митничари става дума за чистка, защото само преди няколко месеца бяха обявени конкурси за нови 40 работни места в Митница Свиленград. 16-те кандидати, спечелили втората конкурсна процедура още не са получили назначенията си. 20-те новоназначени от първия конкурс преди броени месеци започнаха работа на Капитан Андреево. Мотивите и за двата конкурса бяха, че с ремонта на пункта ще се увеличи капацитетът му и затова и щатът трябва да бъде увеличен.

Днес във връзка с масовото отстраняване на митничарите, премиерът Бойко Борисов заяви: „Сигурно има защо? Гоним милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава”.

В неделя, ден преди масовото отстраняване на служители от ведомството, Борисов беше в Свиленград и заяви, че стягат митниците и очаква по-големи приходи от акцизните стоки. Коментарът беше във връзка и с разразилия се скандал с камионите с контрабандни цигари. Сред 16-те останали в ареста има митничари, граничен полицай и спедитори.

Тази сутрин по БНР Григор Здравков от Легия „Антимафия” коментира, че съкращенията няма да издържат в съда. А от друга страна към днешна дата за дисциплинарно уволнение няма доказателства за участие в корупционни практики.

„Част от тях са уволнявани или съкращавани и преди това и съдът ги е възстановявал. Почти съм сигурен, че до една година те ще бъдат върнати на същите работни места”, обясни Григор Здравков.

„За миналата година и по-миналата година са хванати 4 камиона с цигари за година в цяла България, а докато ние се занимаваме в момента с Капитан Андреево, никой не пита колко контейнери минават през морските ни граници, коментира още Здравков. В няколко доклада на Държавния департамент на САЩ се твърди, че Бургас и Варна са отворена врата за международния трафик на наркотици. В Бургас и Варна за последните две години не е хванат и грам наркотик. Така че нещата не опират само до ГКПП „Капитан Андреево“ и Ваньо Танов”, допълни той.

Previous articleВаньо Танов освободи 25 митничари
Next articleНов общински съветник от днес

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...