Ниви и овошки унищожени от придошлата река

0

Между 50 и 80% от земеделските стопанства край Марица са унищожени от наводнението. Част от стопаните пък все още не могат да влязат в нивите си, за да проверят оцеляла ли е поне част от реколтата. За Желязко Петров загубата от продукцията – зеле, овощната градина и жито е на 100 процента.
Само от зелето очаквах да изкарам 15 хил. лв. Сега трябваше да вадя да продавам, а аз не мога. Всичко е унищожено от водата. В едната нива въобще не мога да вляза. Комисията по оценка на щетите също ще изчака водата да се отдръпне. Но това може да стане през пролетта, обяснява той.
Желязко очаква от държавата помощ, за да възстанови поне част от щетите, които е претърпял по време на бедствието. Водата не се е изтеглила напълно и от овощната градина на Димитър Делибозов. 175 дка ябълкови дръвчета са били залети от придошлата вода, почти до върховете. Загубата е близо 80% .
„22 хил. овошки… Всичко е направено на салата, разказва Делибозов. Тази година за пръв път дръвчетата дадоха плод, след три години инвестиране. Сега трябва да почваме отначало”.
В очакване на възстановяване на поне част от загубите са и други земеделски производители, изпаднали в подобно положение. Техните земи също се намират в района между кв. Капитан Петко войвода и разклона за Сива река. Никой от стопаните не е застраховал земите си, тъй като някои от тях имат горчив опит с изплащане на щетите по други поводи.
Според Николай Рибаров, един от засегнатите от наводнението, има сериозна опасност нивите в района отново да бъдат залети. В тази част на Марица дигата също е скъсана, но на този етап не се ремонтира. Тежките машини не могат да стигнат до нея заради наводнения път. Според Николай на корекцията на Сива река, която се влива в Марица, трябва да се направи шлюз, а задръстеният от огромни дървета и треволяци канал да се изчисти, тъй като наводнява ниви и в Любимец, и в Свиленград.

Previous articleКарнавал и прескачане на огъня за Сирница
Next articleРускини от Свиленград гласуваха за президент

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...