Карнавал и прескачане на огъня за Сирница

0

С обичаите на Сирни Заговезни се запознаха деца от свиленградските училища. И в миналото, и днес най-забавно се оказа „хамкането” на халва, което организираха от музея. Част от децата дойдоха облечени в карнавални костюми, за да прогонят злите сили. Кукер, японка и боец с кимоно бяха обявени за най-атрактивни от самите деца в импровизираното състезание-маскарад. Те получиха подарък книжка.
От музея пък представиха карнавалните костюми и обичаи, типични за нашия край, които са се изпълнявали на границата между зимата и лятото.
Обличат се цар, баба с бастун и с бебе в ръце и стражар, разказа Елена Митева. Веднага след това влязоха и маскираните герои.
В миналото тези дрехи са били обличани от мъже, които слагали на лицето си кърпи, за да не ги разпознаят. Ритуално значение имало открадването на бабата. Вярвало се, че който я заведе в дома си, тя ще му донесе здраве и берекет. За шегаджиите, които се задявали с бабата, стражаря ги „наказвал” с помята. На върха на пръчката се завързвал парцал, който обикновено използвали за чистене на фурната. За да не го очерни, шегаджията бягал.
За здраве накрая децата се включиха и в ритуалното прескачане на огъня.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...