Карнавал и прескачане на огъня за Сирница

0

С обичаите на Сирни Заговезни се запознаха деца от свиленградските училища. И в миналото, и днес най-забавно се оказа „хамкането” на халва, което организираха от музея. Част от децата дойдоха облечени в карнавални костюми, за да прогонят злите сили. Кукер, японка и боец с кимоно бяха обявени за най-атрактивни от самите деца в импровизираното състезание-маскарад. Те получиха подарък книжка.
От музея пък представиха карнавалните костюми и обичаи, типични за нашия край, които са се изпълнявали на границата между зимата и лятото.
Обличат се цар, баба с бастун и с бебе в ръце и стражар, разказа Елена Митева. Веднага след това влязоха и маскираните герои.
В миналото тези дрехи са били обличани от мъже, които слагали на лицето си кърпи, за да не ги разпознаят. Ритуално значение имало открадването на бабата. Вярвало се, че който я заведе в дома си, тя ще му донесе здраве и берекет. За шегаджиите, които се задявали с бабата, стражаря ги „наказвал” с помята. На върха на пръчката се завързвал парцал, който обикновено използвали за чистене на фурната. За да не го очерни, шегаджията бягал.
За здраве накрая децата се включиха и в ритуалното прескачане на огъня.

Previous articleПроверяват язовири и водоеми
Next articleНиви и овошки унищожени от придошлата река

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...