Има ли разделното събиране почва у нас?

0

Поредица от срещи се проведе тези дни между Екопак България, община Свиленград и представители на бизнеса, етажната собственост, училища и детските градини. Кръглите маси бяха по проекта на читалище „Просвета 1870” – „Спести пари! Събирай отпадъците разделно!”, чиято цел е да се намери адекватен модел за разделно събиране на отпадъците и по-чист Свиленград.

За няма и две години се оказа, че има прогрес в разделното събиране на отпадъците. От 1% от общия боклук, сега събираме разделно 2,5%. Защо не изхвърлят разделно и с какви проблеми се сблъскват, разказаха хората. Най-активни бяха представителите на етажната собственост. Домоуправители в кв. Простор поставиха пред Екопак и община Свиленград проблема с недостатъчния брой цветни контейнери в техния квартал. Други граждани поискаха строен график на събирането на боклуците.

Ние в детските градини правим интересни игри и учим децата да хвърлят отпадъците разделно, казаха и директорите на детските градини. В същото време имаме само учебни кошчета за разделно събиране на отпадъците. Така че навън децата си хвърлят в общия боклук.

В момента на територията на града има 63 точки, в които са поставени цветните контейнери, каза еколожката на общината Гергана Тонева. В рамките на проекта тези места ще бъдат преосмислени и ще бъде съставена зелена карта, в която ще бъдат отбелязани местата на цветните контейнери. В зависимост от потребностите броят им може да се увеличи, съобщи и Олга Гюрова, представител на ЕКОПАК. От дружеството раздадоха брошури с указания как се изхвърля разделно.

За заведенията, магазините и другите търговски обекти ще бъде организиран друг начин на разделно събиране на боклука. При тях той се генерира в по-големи количества и на практика запълва цветните контейнери, предназначени за гражданите. Най-вероятно ще се наложи и промяна в общинската наредба, за да се стимулират собствениците, които спазват екологичните правила.

До края на проекта ще бъдат стимулирани и гражданите, които изхвърлят разделно. Най-активните в акциите за разделно събиране на отпадъците и съревнования между входове и улици, ще бъдат включени в лотария „зелена карта”, а изтеглените ще бъдат освободени от такса смет за една година. Подобни инициативи ще се организират и между училищата, като там наградите ще бъдат предметни.

Previous articleРускини от Свиленград гласуваха за президент
Next articleИталианци искат да садят киви в Димитровче

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...