Има ли разделното събиране почва у нас?

0

Поредица от срещи се проведе тези дни между Екопак България, община Свиленград и представители на бизнеса, етажната собственост, училища и детските градини. Кръглите маси бяха по проекта на читалище „Просвета 1870” – „Спести пари! Събирай отпадъците разделно!”, чиято цел е да се намери адекватен модел за разделно събиране на отпадъците и по-чист Свиленград.

За няма и две години се оказа, че има прогрес в разделното събиране на отпадъците. От 1% от общия боклук, сега събираме разделно 2,5%. Защо не изхвърлят разделно и с какви проблеми се сблъскват, разказаха хората. Най-активни бяха представителите на етажната собственост. Домоуправители в кв. Простор поставиха пред Екопак и община Свиленград проблема с недостатъчния брой цветни контейнери в техния квартал. Други граждани поискаха строен график на събирането на боклуците.

Ние в детските градини правим интересни игри и учим децата да хвърлят отпадъците разделно, казаха и директорите на детските градини. В същото време имаме само учебни кошчета за разделно събиране на отпадъците. Така че навън децата си хвърлят в общия боклук.

В момента на територията на града има 63 точки, в които са поставени цветните контейнери, каза еколожката на общината Гергана Тонева. В рамките на проекта тези места ще бъдат преосмислени и ще бъде съставена зелена карта, в която ще бъдат отбелязани местата на цветните контейнери. В зависимост от потребностите броят им може да се увеличи, съобщи и Олга Гюрова, представител на ЕКОПАК. От дружеството раздадоха брошури с указания как се изхвърля разделно.

За заведенията, магазините и другите търговски обекти ще бъде организиран друг начин на разделно събиране на боклука. При тях той се генерира в по-големи количества и на практика запълва цветните контейнери, предназначени за гражданите. Най-вероятно ще се наложи и промяна в общинската наредба, за да се стимулират собствениците, които спазват екологичните правила.

До края на проекта ще бъдат стимулирани и гражданите, които изхвърлят разделно. Най-активните в акциите за разделно събиране на отпадъците и съревнования между входове и улици, ще бъдат включени в лотария „зелена карта”, а изтеглените ще бъдат освободени от такса смет за една година. Подобни инициативи ще се организират и между училищата, като там наградите ще бъдат предметни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...