Италианци искат да садят киви в Димитровче

0

Италианци искат да засадят близо 216 дка киви в свиленградското село Димитровче в местността „Свети връх”. Инвестиционното намерение е заявено от „Фернандо Агрикола” ООД, гр. София. Кивитата ще са от типа „Хауърд”, „Грийн Лайт” и „Сорели” и ще бъдат разположени на общинска земя, която дружеството възнамерява да купи. Вчера общинските съветници започнаха дългата процедура като одобриха преобразуването на земята от пасище в нива.

Оказа се, че климатът в селото е най-подходящ за все още екзотичното за нашия район плодно дръвче. През лятото на 2011 година от дружеството са направили необходимите почвени и климатични проучвания. След тях става ясно, че в с. Димитровче е рай за кивитата. Затова италианците искат да инвестират там близо 250 хил. евро. Освен засаждане на плодните дръвчета, дружеството възнамерява да изгради хидромелиоративни и напоителни съоръжения от най-висок клас, модерна хладилна система за съхранение на готовите продукти, като и да популяризира района в страната и чужбина като благоприятен за бъдещи инвестиции в областта на селското стопанство. Италианците смятат постепенно да увеличат селскостопанските си площи до 100 хектара. Цялостното реализиране на инвестицията включва и наемането на местни работници.

Общинския съветник Васко Василев от РЗС обаче не „хвана” вяра на фирмата, нито на прикрепения към докладната опит на единия от съдружниците Антонио Турино. Италианецът бил трето поколение земеделец, с близо 40 години опит. Според данните от инвестиционното намерение, дружеството разполага в Италия с 37 хектара насаждения с киви, а средния годишен обем на продукцията им в средиземноморската държава възлиза на 35 тона за хектар.

Някой познава ли фирмата, попита Васко Василев. Дали е лоялна? Проверена ли е?

От администрацията обясниха, че става дума за дълга и тежка процедура, която тепърва се инициира. Ако въобще се стигне до продажба на този имот, то тя ще бъде чрез търг или конкурс, каза инж. Иванка Димитрова.

В Свиленградско вече има случаи, в които вместо лозова асма в дворовете на къщите си, местни засаждат кивита, за да ползват екзотичната им сянка. Някои от тях дори вече берат плодове. Плододаването започва на 4-ата или 5-ата година.

Previous articleИма ли разделното събиране почва у нас?
Next articleМатине на талантливи деца в неделя

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...