Матине на талантливи деца в неделя

0

Детската духова школа организира концерт-матине. Музикалното събитие е тази неделя в залата на администрацията от 11.00 часа.

Сред талантливите деца от школата, умения на тромпет ще покаже и 13-годишната Здравка Василева. Момичето е единственото свиленградчанче, номинирано за наградите на Фондация „Димитър Бербатов” за тази година. Здравка в момента се обучава в музикалното училище „Христина Морфова” в Стара Загора. Наскоро талантливата музикантка се завърна със златно отличие от осмия национален конкурс „Орфеева дарба”. Други двама възпитаници на местната духова школа също се закичиха с медали от престижния форум. Бронзови отличия получиха 10-годишните Гарабет Казазян и Антоан Скерлев. През миналата година двамата тромпетисти спечелиха държавна стипендия за даровити деца. Те я заслужиха след като завоюваха съответно първото и второто място на шестия международен фестивал за млади тромпетисти в Стара Загора. Те впечатлиха журито и получиха първите награди за успешен дебют и най-малък участник в конкурса.

Концертът тази неделя стана вече традиционен и се провежда в последните три години, в които съществува школата. През това време завоюваните успехи от страна на децата са сериозни, а броят на желаещите да участват в нея непрекъснато нараства.�В школата вече има около 35 деца, които се обучават в музикално изкуство и разучават тайните на тромпета, флейтата и ударните инструменти. Клас по кларнет ще бъде открит тази година, след като от бюджета на общината бяха заделени средства за развитието и популяризирането на духовата музика сред децата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...