Изграждат разрушени от наводнението домове до два месеца

0

Почна възстановяването на напълно разрушените от наводнението къщи в Свиленград. Излети са основите на три от рухналите домове на улица „Граничар”. Работи се и в кв. Гебран. Общо 9 къщи паднаха под напора на водата на 6 февруари.

На Граничар 18 А Бялко Бялков се намира пред руините на рухналата си от наводнението къща.

„Това ми беше килера, това кухнята, това банята, показва той напълно изравнения терен. Вече повече от месец живея при зет си, вайка се 75-годишния Бялко. 8 човека сме на едно място.”

Няколко метра по-нататък вече са поставени основите на новия му дом. Той ще бъде със същата квадратура.

За разрушените сгради ще има и подобрения, казаха от администрацията. Например саниране, топлоизолация. Някои са били керпичени, сега ще бъдат от нови строителни материали.

Строителните, ВиК и др. проекти са изготвени безплатно от общината. Работите до основите се извършват с доброволния труд на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване” и машини и хора на „Пътища и мостове” Варна. С дарения на местни фирми и други от страната в момента са налични 5 тона строително желязо, 25 т цимент от производител, 10 хил. тухли четворки, доставени със съдействието на депутата Емилия Масларова.

По този начин общината спестява и средства на държавата, защото основите, доброволния труд, всичко това няма да бъде поемано от нея. Държавата ще осигури средствата за по-нататъшното издигане на сградите, уточниха от администрацията. Очакванията са до груб строеж къщите да бъдат завършени до 2 месеца. Вече са изчислени и предстои да бъдат внесени за изплащане от държавата и щетите по останалите домове, където имаше частични разрушения, паднали покриви и напукани стени. Преди това от Междуведомствената комисия към министерски съвет бяха поискани 78 хил. лв. за възстановяване на щетите. Близо 200 постройки в Свиленград пострадаха при наводнението.

Previous articleБлаготворителен концерт за Кирил Станков организират бивши ученици
Next articleАвстрийска копания съучредител в „Индустриална зона – Свиленград”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...