След наводнението: Уникалният жп мост се бави

0

На 80% е готов новият жп мост, който се строи над р. Марица край Свиленград. Подобно съоръжение не е изграждано в страната ни повече от 40 години. Малко преди финалната права обаче, работата по моста ще спре за известно време. Наводнението от 6 февруари е унищожило две от машините, които позволяват да се работи на сухо в коритото на самата река. Това ще забави довършването на съоръжението с 2 месеца, каза ръководителят на обекта инж. Румен Йовчев от „Пътища и мостове” Варна.

От понеделник строителният обект ще опустее до Великден. По самата конструкция на железопътни мост няма щети от наводнението. Две от машините обаче, необходими за по-нататъшната работа, са останали под вода. Застрахователите, разбраsvilengrad24, са приели, че щетата е пълна. Машините ще бъдат подновени, за да продължи и строителството на уникалното съоръжение, чийто последен фундамент все още не е довършен.

Към края на юли тази година обектът, който се изпълнява от чешката компания ОХЛЖС, ще бъде напълно готов, прогнозират специалистите. По 500 метра от жп линията, от двете страни на моста, остава да се довършат. Скъсаната при наводнението дига край с. Капитан Андреево не е нанесла поражения на високоскоростната жп линия преди турската граница. Там остават довършителни работи, видя екипът ни.

Мостът над р. Марица край Свиленград струва 9 млн. лв. Уникалното съоръжение е с дължина 433,�ширина 10 метра и красиви сводове. За съжаление, те няма да се виждат отдалече, тъй като виадуктът се закрива от стария жп мост. С гордост обаче строителите твърдят, че такова съоръжение не е правено през последните 40 години нито на пътната, нито на железопътната мрежа.

Изграждането му, както и железопътното трасе, са част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив – Свиленград – турска граница. Напълно то се очаква да бъде завършено през 2014 г. След това разстоянието от града под тепетата до южната ни съседка ще се взема само за час и 15 минути.

Previous articleАвстрийска копания съучредител в „Индустриална зона – Свиленград”
Next articleГраждани дават на прокурор ВиК и „Пътища и мостове”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...