Граждани дават на прокурор ВиК и „Пътища и мостове”

0

Прокуратурата ще провери дали ВиК – Хасково и „Пътища и мостове” Варна са виновни за наводнението на улиците „Крайречна” и „Граничар” на 6 февруари. В държавното обвинение вече е внесена подписка с парафите на 77 души с адреси на потопените улици. За това съобщи Златомир Костадинов – общински съветник и потърпевш.

Подадената жалба и искане за прокурорска проверка е в две направления, каза той. Срещу ВиК – заради неработещите помпи. От друга страна имаме информация, че „Пътища и мостове” са повредили защитната дига, за да минават машините, които изграждат новия жп мост. От информацията, която изтече в публичното пространство, имаме основания да считаме, че къщите на тези улици са наводнени основно заради човешка намеса. Това са и нашите искания – от прокуратурата да се назначи проверка, която да прецени дали има човешка намеса, причинила наводнението.

Искането за прокурорска проверка беше подадено от гражданите само ден след като общинските съветници изслушаха от техни представители мерките, които ще предприемат ВиК – Хасково и местното водно за предотвратяване на следващ потоп.

На срещата стана ясно, че в момента на канална помпена станция работят две помпи с общ капацитет на изпомпване едва 600 литра в секунда. Те са недостатъчни дори при по-обилни валежи, признаха и двете страни. По думите на представителите на водното дружество обаче, общината в Свиленград трябва да плати евентуален ремонт на станцията или изграждането на ново такова съоръжение. А не Вода и канали – Хасково, на което свиленградчани плащат.

„Аз мисля, че за да реконструирате тази помпена станция, по отношение на съоръжения и оборудване, не по-малко от 300 хил. ще ви бъде всичко, каза инж. Александрова от хасковското водно дружество”.

Общинските съветници излязоха със становище ВиК Хасково да ги информира за решенията си относно казуса „Свиленград”. На първо време представителите обещаха да обсъдят с ръководството си почистване на затлачените съоръжения. Стана ясно още, че дружеството няма да инвестира в канализация, както пише в широко обсъждания им, вече месеци наред, бизнес план.

„Аз искам да попитам на какъв етап е изграждането на канализация на улица „23 септември” с дължина 880 метра, заложено за тази година, със срок на изпълнение 31 декември 2012 г. и на стойност 250 хил. лв., попита инж. Иванка Димитрова, директор Дирекция „Общинска собственост”.

Въпросът дойде, тъй като тримесечието вече минава, без да има внесен проект в администрацията в Свиленград от страна на ВиК за изкопни работи. Това означава, че обещаната в бизнес плана инвестиция от страна на ВиК, няма да се изпълни тази година. Но пък цената на водата вече се покачи.

Previous articleСлед наводнението: Уникалният жп мост се бави
Next articleУченици от Южна България на състезание в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...