133-метров Левски край Свиленград

0

Най-големият мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят ще бъде построен на територията на община Свиленград. Това обявиха днес ръководителите на проекта на пресконференция, в която участие взеха още кметът на общината инж. Георги Манолов и председателят на общинския съвет, Георги Еленков.

Монументален комплекс Васил Левски ще бъде изграден до главен път Е 80, край Свиленград, на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград. Комплексът включва 133-метров паметник на Апостола, интерактивен музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

„Неотдавна община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около Паметника”, обясни г-н Георги Манолов, кмет на община Свиленград. „На площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Това ще промени и облагороди целия облик на района. Смисълът на всеки паметник е да привлича хора и да им въздейства”, допълни той.

Идеята за изграждането на монументален комплекс Васил Левски е на Илиян Матеев, Председател на Сдружение „Аз обичам България”. Сдружението ще ръководи проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс.

Проектът започва със собствени средства на учредителите на Сдружение „Аз обичам България”. „Още преди началото на дарителската кампания събрахме около 75 000 лева, като тази сума непрекъснато нараства”, обясни Илиян Матеев.

Другите начини, чрез които ще бъдат набирани средства за изграждане на комплекса, са доброволни дарения от фирми и физически лица, SMS кампания и продажба на сувенири и артикули с надпис „Аз обичам България”.

По предварителни изчисления стойността за изграждане на мемориалния комплекс е 9 млн. лв. Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

По проекта за изграждане на монументален комплекс Васил Левски работят конструктори, с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и архитекти, с ръководител – арх. Емил Драганов, също преподавател във ВИАС. Скулптор е Илия Иванов – с многобройни изложби у нас и в чужбина в продължение на 40 години, и с опит в изграждането на паметник на Апостола.

Сдружение Аз обичам България, което ще ръководи проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс, е с учредители Илиян Матеев, издателят Светлозар Желев, актьорът Стефан Рядков, продуцентът Румен Ганев. Главен секретар е сценаристът Мария Маркова. 50% българска музика по радио станциите и Българската литература на колела са две от другите инициативи на Сдружението.

Previous articleПърванов: „Борисов дръпна шалтера”
Next articleАгнешкото около 13 лв. Салатите поскъпнаха

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...