Агнешкото около 13 лв. Салатите поскъпнаха

0

Свиленградчани вече купуват агнешко. Повечето от клиентите са проучили цената и са се ориентирали къде е по-евтино. Килограмът плешка може да се намери от 12,90 до 13,60 лв.

„Скъпо е, как да не е скъпо, казва клиент в хранителен магазин. Обаче за празника всеки ще намери начин да си купи”.

Други купувачи обаче обясняват, че от две-три години насам на трапезата им за Великден няма агнешко. Крехкото месо ще бъде заместено от пиле, тъй като е по-евтино.

„Заделила съм общо 30 лв. за този Великден. Агнешко няма да купя, за яйцата, за салатите и козунака. Козунакът ще го направя сама, защото домашния е по-хубав.”

Половин кило козунак върви по 1,80 лв., със стафиди – 2 лв. Цената на яйцата е в зависимост от големината им. Най-масовите по пазара са 25 ст. бройката, след като преди седмици в Свиленград се търгуваха по 33 ст.

Традиционната пролетна салата върви между 50 и 70 ст. Другите зеленчуци обаче масово поскъпват.

Така е за всеки празник, казват клиенти и търговци. Репичките миналата седмица ги продавах на 70 ст., сега ги купувам на 70 ст., разказва продавачка на зарзават. Поскъпват и българските краставици, и гръцките домати, които сега вървят по 3,50 лв. за кг.

В сряда се очаква зеленчуците да пристигнат с нова цена. Каква обаче и търговците не могат да кажат, тъй като повечето зависят от борсата в Първенец. Друга изненада е цената на бананите, които за седмица поскъпнаха три пъти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...