Агнешкото около 13 лв. Салатите поскъпнаха

0

Свиленградчани вече купуват агнешко. Повечето от клиентите са проучили цената и са се ориентирали къде е по-евтино. Килограмът плешка може да се намери от 12,90 до 13,60 лв.

„Скъпо е, как да не е скъпо, казва клиент в хранителен магазин. Обаче за празника всеки ще намери начин да си купи”.

Други купувачи обаче обясняват, че от две-три години насам на трапезата им за Великден няма агнешко. Крехкото месо ще бъде заместено от пиле, тъй като е по-евтино.

„Заделила съм общо 30 лв. за този Великден. Агнешко няма да купя, за яйцата, за салатите и козунака. Козунакът ще го направя сама, защото домашния е по-хубав.”

Половин кило козунак върви по 1,80 лв., със стафиди – 2 лв. Цената на яйцата е в зависимост от големината им. Най-масовите по пазара са 25 ст. бройката, след като преди седмици в Свиленград се търгуваха по 33 ст.

Традиционната пролетна салата върви между 50 и 70 ст. Другите зеленчуци обаче масово поскъпват.

Така е за всеки празник, казват клиенти и търговци. Репичките миналата седмица ги продавах на 70 ст., сега ги купувам на 70 ст., разказва продавачка на зарзават. Поскъпват и българските краставици, и гръцките домати, които сега вървят по 3,50 лв. за кг.

В сряда се очаква зеленчуците да пристигнат с нова цена. Каква обаче и търговците не могат да кажат, тъй като повечето зависят от борсата в Първенец. Друга изненада е цената на бананите, които за седмица поскъпнаха три пъти.

Previous article133-метров Левски край Свиленград
Next articleШестима зад решетките заради меле. 16 роми призовани заради масовия бой

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...