Първанов: „Борисов дръпна шалтера”

0

Президентът Георги Първанов се срещна с актива на БСП в залата на общинската администрация в Свиленград. Повечето въпроси към него бяха свързани с отношенията му със Сергей Станишев. Вярно ли е, че Първанов ще разцепи партията, попита един от членовете на „червените” като въпросът беше придружен с поговорката: Вода разцепи ли се, мелницата на върви. Разцепление няма да има, категоричен беше Първанов. Става дума за състезание, конкуренция на идеи и дебат, обясни той.

Георги Първанов остро разкритикува управлението на ГЕРБ и заяви, че с прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене“ се слага край на ядрената енергетика в България и че това е голяма мина за българската икономика и държава, която в един момент ще избухне.

Това са стотици работни места, които няма да ги има. Това означава по-скъп ток за българите – и на битово, и на производствено равнище, коментира той.

Налице е провал в социалната сфера, здравеопазването, а страната ни е изправена пред демографска катастрофа, каза още Георги Първанов. По думите му през последните две години и половина още 16% от българите са напуснали страната, индексирането на пенсиите през това време е 0, а 30 на сто от младите хора в България са безработни.

Експрезидентът заяви, че принципно подкрепя подготвяния от БСП вот на недоверие към правителството заради „Белене”. По думите му обаче, това е рутинна парламентарна мярка, а един референдум или подписка, инициирани от БСП щели да потвърдят мнението, че 70-80% от българите са „за” втора атомна. Според Георги Първанов там газова централа няма да има. Президентът 2002-2012 г. допусна, че още това или следващото правителство ще обяви конкурс за изграждането на нова ядрена централа.

Първанов отрече категорично евентуална коалиция с ГЕРБ.

„Това са глупости. Това са измислени тебеширени линии, каза той. ГЕРБ са силно негативно натоварени политически, управленски и морално, не може да става и дума за коалиция с тях.”

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...