Първанов: „Борисов дръпна шалтера”

0

Президентът Георги Първанов се срещна с актива на БСП в залата на общинската администрация в Свиленград. Повечето въпроси към него бяха свързани с отношенията му със Сергей Станишев. Вярно ли е, че Първанов ще разцепи партията, попита един от членовете на „червените” като въпросът беше придружен с поговорката: Вода разцепи ли се, мелницата на върви. Разцепление няма да има, категоричен беше Първанов. Става дума за състезание, конкуренция на идеи и дебат, обясни той.

Георги Първанов остро разкритикува управлението на ГЕРБ и заяви, че с прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене“ се слага край на ядрената енергетика в България и че това е голяма мина за българската икономика и държава, която в един момент ще избухне.

Това са стотици работни места, които няма да ги има. Това означава по-скъп ток за българите – и на битово, и на производствено равнище, коментира той.

Налице е провал в социалната сфера, здравеопазването, а страната ни е изправена пред демографска катастрофа, каза още Георги Първанов. По думите му през последните две години и половина още 16% от българите са напуснали страната, индексирането на пенсиите през това време е 0, а 30 на сто от младите хора в България са безработни.

Експрезидентът заяви, че принципно подкрепя подготвяния от БСП вот на недоверие към правителството заради „Белене”. По думите му обаче, това е рутинна парламентарна мярка, а един референдум или подписка, инициирани от БСП щели да потвърдят мнението, че 70-80% от българите са „за” втора атомна. Според Георги Първанов там газова централа няма да има. Президентът 2002-2012 г. допусна, че още това или следващото правителство ще обяви конкурс за изграждането на нова ядрена централа.

Първанов отрече категорично евентуална коалиция с ГЕРБ.

„Това са глупости. Това са измислени тебеширени линии, каза той. ГЕРБ са силно негативно натоварени политически, управленски и морално, не може да става и дума за коалиция с тях.”

Previous articleРазследват фалшивите некролози на Еленков
Next article133-метров Левски край Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...