Разбиха схема за точене на гориво на ЖП гарата

0

Трима служители бягат при проверката

Разбита е нагла схема за източване на гориво на ЖП гара Свиленград. Около 40 служители на Товарни превози и машинисти от Димитровград ще бъдат уволнени, обявиха от столичното ръководство. Организираната престъпна група, по думите на управителя на БДЖ – Товарни превози Пламен Джуров е точила горивото от локомотивите, движещи се по линията Димитровград – Свиленград – Капъкуле.

С информацията за далаверата от ръководството на Товарни превози разполагат от две седмици. Съмненията са, че тя продължава от години. Предполага се, че в нея са замесени близо 40 служители от Свиленград и машинисти от гарата в Димитровград, осъществяващи превоза на товари от и за Турция.

„Бяхме наясно, че има кражба, но не бяхме наясно със схемата, коментира Джуров. Със съуправителя на „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД Ивайло Иванов предположихме, че горивото се източва в движение, а тубите се изхвърлят от влака. Не открихме обаче такива туби покрай жп линията и се насочихме към екипировъчния пункт към депото в Свиленград.”

При внезапната проверка, в събота към 22.00 часа вечерта, машинистът на локомотива е видян с маркуч в ръка, от който все още капело гориво, ръкавици, кранче със заготовка. Разследващите видели и светлините на отдалечаваща се кола, с която се предполага, че става прехвърлянето на горивото. Машинистът, помощник – машинистът и работникът от екипировъчния пункт към депото в Свиленград са избягали от мястото на проверката и към момента се издирват от полицията. Разследващите на този етап не оповестиха имената на служителите от снощната смяна.

Днес разследващите провериха шкафчетата на служителите. При всички са открити пълни и празни туби с гориво, маркучи, заготовки и кранчета. Някои от тубите са с вместимост от 35-40 литра. Почти навсякъде са открити бутилки и галони от 10-12 литра от минерална вода, пълни с гориво. Общото количество на намереното гориво, собственост на БДЖ, е около 120 литра.

Всичко това говори за една сериозна организация на източване. Загубите на дружеството в този район, който не е електрифициран, района на Свиленград и Димитровград, на месец са около 30 до 50 тона преразход на гориво. То се купува от БДЖ на цена, близка до продажната в бензиностанциите – 2,30 лв. за литър. Месечно загубите от кражбите се изчисляват на 800 хил. лв.

Подобна злоупотреби са разкрити снощи и на жп гарата в Дупница. Там са открити в шкафчета на служителите общо 59 литра локомотивно гориво. Внезапните проверки ще продължат, съобщиха още от Товарни превози. За спирането на кражбите ще бъдат монтирани камери в локомотивите и депата, които не са електрифицирани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...