Разбиха схема за точене на гориво на ЖП гарата

0

Трима служители бягат при проверката

Разбита е нагла схема за източване на гориво на ЖП гара Свиленград. Около 40 служители на Товарни превози и машинисти от Димитровград ще бъдат уволнени, обявиха от столичното ръководство. Организираната престъпна група, по думите на управителя на БДЖ – Товарни превози Пламен Джуров е точила горивото от локомотивите, движещи се по линията Димитровград – Свиленград – Капъкуле.

С информацията за далаверата от ръководството на Товарни превози разполагат от две седмици. Съмненията са, че тя продължава от години. Предполага се, че в нея са замесени близо 40 служители от Свиленград и машинисти от гарата в Димитровград, осъществяващи превоза на товари от и за Турция.

„Бяхме наясно, че има кражба, но не бяхме наясно със схемата, коментира Джуров. Със съуправителя на „БДЖ – Товарни превози“ ЕООД Ивайло Иванов предположихме, че горивото се източва в движение, а тубите се изхвърлят от влака. Не открихме обаче такива туби покрай жп линията и се насочихме към екипировъчния пункт към депото в Свиленград.”

При внезапната проверка, в събота към 22.00 часа вечерта, машинистът на локомотива е видян с маркуч в ръка, от който все още капело гориво, ръкавици, кранче със заготовка. Разследващите видели и светлините на отдалечаваща се кола, с която се предполага, че става прехвърлянето на горивото. Машинистът, помощник – машинистът и работникът от екипировъчния пункт към депото в Свиленград са избягали от мястото на проверката и към момента се издирват от полицията. Разследващите на този етап не оповестиха имената на служителите от снощната смяна.

Днес разследващите провериха шкафчетата на служителите. При всички са открити пълни и празни туби с гориво, маркучи, заготовки и кранчета. Някои от тубите са с вместимост от 35-40 литра. Почти навсякъде са открити бутилки и галони от 10-12 литра от минерална вода, пълни с гориво. Общото количество на намереното гориво, собственост на БДЖ, е около 120 литра.

Всичко това говори за една сериозна организация на източване. Загубите на дружеството в този район, който не е електрифициран, района на Свиленград и Димитровград, на месец са около 30 до 50 тона преразход на гориво. То се купува от БДЖ на цена, близка до продажната в бензиностанциите – 2,30 лв. за литър. Месечно загубите от кражбите се изчисляват на 800 хил. лв.

Подобна злоупотреби са разкрити снощи и на жп гарата в Дупница. Там са открити в шкафчета на служителите общо 59 литра локомотивно гориво. Внезапните проверки ще продължат, съобщиха още от Товарни превози. За спирането на кражбите ще бъдат монтирани камери в локомотивите и депата, които не са електрифицирани.

Previous articleОткриват Транзитния център в Пъстрогор в началото на май. Сигурно е!
Next articleГимнастичките се върнаха с куп медали от държавното в Пловдив

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...