Откриват Транзитния център в Пъстрогор в началото на май. Сигурно е!

0

Близо 932 хил. лв. отпуска правителството за функционирането на новия център за бежанци край свиленградското село Пъстрогор. Парите ще са за издръжката на Транзитния център, в който ще могат да се настанят до 300 души.

Откриваме центъра край Пъстрогор в първите работни дни на месец май, потвърди за svilengrad24.info Никола Казаков, директор на Държавната агенция за бежанците. От 27 декември миналата година вече имаме акт 16 и право на ползване. Остават само някои детайли, свързани със сметоизвозването и др. довършителни неща. Средствата, които отпуска правителството са за издръжка на центъра и за заплащане услугите на преводачи, които ще бъдат наемани при необходимост, уточни той.

Неофициално се коментира, че откриването на транзитния център се планира за 3 май. Датата не беше официално потвърдена от директора на Агенцията. Казаков потвърди обаче, че за временно изпълняващ длъжността директор на Транзитния център до провеждането на конкурс е назначен Антон Илиев.

Илиев оглави все още нефункциониращия дом за бежанци, след уволнението на предишния шеф Иванка Дякова. През март Върховния административен съд възстанови на работа отстранената след скандал началничка. Съдът посочи мотивите за отстраняването й като неоснователни. Иванка Дякова обаче няма да заеме поста, тъй като трудовите правоотношения с нея са прекратени веднага след връщането й по чл. 107а от кодекса на труда за държавния служител.

„Важно е преди всичко центърът да бъде открит, а не кой ще го оглави”, посочи тя.

Първоначалните планове бяха центърът да бъде построен с 2,3 млн. евро по ФАР до ноември 2007 г. След това срокът бе удължаван няколко пъти, официалното му откриване също толкова пъти отлагано, а стойността му набъбна поне тройно.

Само за последната година и половина успяхме да направим пречиствателната станция и другите довършителни работи, тъй като работата по центъра беше занемарена, допълни Никола Казаков. След като бъде открит Транзитния център, започваме да приемаме първите бежанци, поискали убежище в страната ни.

Към момента в центъра има назначени 16 души персонал. Служителите в него ще стигнат до 35. Свободните 19 бройки ще бъдат обявени в Бюрото по труда в Свиленград, каза още Казаков.

Previous articleРазглеждат проекта на австрийския инвеститор за зоната
Next articleРазбиха схема за точене на гориво на ЖП гарата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...