Деня на победата в Свиленград

0

Деня на победата отбелязаха днес в Свиленград с поднасяне на венци и цветя пред паметника на площад „5 октомври”. Датата бележи края на най-кръвопролитната война – Втората световна, в която вземат участие 80% от населението на планетата.

Близо 40 военни ветерани от граничния град се събраха на площада, за да си припомнят дните, прекарани на фронта и боевете, в които са участвали. Те отдадоха почит на загиналите по време на войните свиленградчани, в чиято памет е издигнат монумента. Сред тях беше и най-възрастният ветеран в областта е свиленградчанинът Неделчо Маврев, който преди месец навърши сто години.

Съвременните хора не помнят този ден, каза д-р Стефан Петров, председател на съюза на ветераните в Свиленград. Особено младото поколение не е запознато с тази дата. Но тя е значима за историята и за мира в наши дни. Нямаше да има Ден на Европа, ако не беше Деня на победата.

По традиция след официалната част, ветераните получиха празничен обяд, осигурен от община Свиленград.

Днес в 18.00 часа читалище „Просвета 1870“ организира по повод датата концерт с участието на Духов орекстър „Костадин Манов“ и ВГ „Хармония“. Някои от изпълненията ще бъдат съвместни

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...