Откриха Транзитния център край Пъстрогор

0

Първият транзитен център за бежанци в страната беше официално открит днес край свиленградското село Пъстрогор. Лентата прерязаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на Държавната Агенция за бежанците Никола Казаков.

Важната за България придобивка е свързана както с националната сигурност, така и с ангажиментите на нашата държава към ЕС в областта на международната закрила и във връзка с присъединяването ни към Шенгенското пространство.

Имиграционния натиск край Капитан Андреево е най-голям, а само на километри от граничния пункт се намира центъра, в който ще се решава дали историята на бежанеца е правдоподобна, за да получи статут. Центърът ще играе ролята на филтър към Европа и към България.

Центърът е с капацитет 300 души и има всички удобства, а желаещите закрила ще пребивават на свободен режим в него при осигурена храна и медицинска грижа. С обжалванията на решението за статут процедурата ще трае около 2 месеца.

С откриването на центъра България на сто процента отговаря на техническите критерии за влизане в Шенген, заяви министър Цветан Цветанов при откриването. Той каза, че в рамките на месец новата интеграционни система за видеонаблюдение в района на Капитан Андреево също ще бъде инсталирана, с което охраната на външната граница ще стане по-надеждна.

Транзитният център, започнат през 2007 г. е изграден със средства по програма ФАР и републиканския бюджет. Откриването на центъра се забави няколко години, тъй като бяха констатирани нередности в строително-монтажните работи, които са отстранени от фирмата изпълнител.

През април правителството отдели над 930 хил. лв., с които се осигуряват условия за нормалното му функциониране. Средствата са за издръжка и за заплащане услугите на преводачи от редки езици, които ще бъдат наемани при необходимост. В центъра ще работят 35 служители от региона. Назначените към момента са 16, а останалите свободни места са обявени в Бюрото по труда, каза Казаков.

Previous articleОбискират митничарски къщи
Next articleДеня на победата в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...