Откриха Транзитния център край Пъстрогор

0

Първият транзитен център за бежанци в страната беше официално открит днес край свиленградското село Пъстрогор. Лентата прерязаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на Държавната Агенция за бежанците Никола Казаков.

Важната за България придобивка е свързана както с националната сигурност, така и с ангажиментите на нашата държава към ЕС в областта на международната закрила и във връзка с присъединяването ни към Шенгенското пространство.

Имиграционния натиск край Капитан Андреево е най-голям, а само на километри от граничния пункт се намира центъра, в който ще се решава дали историята на бежанеца е правдоподобна, за да получи статут. Центърът ще играе ролята на филтър към Европа и към България.

Центърът е с капацитет 300 души и има всички удобства, а желаещите закрила ще пребивават на свободен режим в него при осигурена храна и медицинска грижа. С обжалванията на решението за статут процедурата ще трае около 2 месеца.

С откриването на центъра България на сто процента отговаря на техническите критерии за влизане в Шенген, заяви министър Цветан Цветанов при откриването. Той каза, че в рамките на месец новата интеграционни система за видеонаблюдение в района на Капитан Андреево също ще бъде инсталирана, с което охраната на външната граница ще стане по-надеждна.

Транзитният център, започнат през 2007 г. е изграден със средства по програма ФАР и републиканския бюджет. Откриването на центъра се забави няколко години, тъй като бяха констатирани нередности в строително-монтажните работи, които са отстранени от фирмата изпълнител.

През април правителството отдели над 930 хил. лв., с които се осигуряват условия за нормалното му функциониране. Средствата са за издръжка и за заплащане услугите на преводачи от редки езици, които ще бъдат наемани при необходимост. В центъра ще работят 35 служители от региона. Назначените към момента са 16, а останалите свободни места са обявени в Бюрото по труда, каза Казаков.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...