Да избереш Костур пред Южна Америка

0

Съученик от Англия си имат десетокласници от ПГССИ „Христо Ботев” в Свиленград. Рийз Гордън се радва на особена популярност в училището, а съучениците му често искат да се снимат с него, като с истинска звезда.

Защо едно семейство с произход от Ямайка, живяло в Англия досега, време, се пренася в почти обезлюденото село Костур? 17-годишният Рийз разказва, че първата среща с България е била по телевизията. Предаване по канала FLNпривлича семейство Гордан да порови в интернет за повече информация за страната ни, показана в поредицата „Място под слънцето”. После в интернет избират и своят дом в Костур.

„След предаването, баща ми се чудеше къде е това място България, разказва Рийз. И започна да търси повече информация в интернет. Тогава попадна случайно на къщата. Аз, двамата ми братя и сестра ми си играехме на двора, когато той ни извика много въодушевен. – Елате да видите нашият бъдещ дом! После татко дойде тук, преспа в къщата една нощ и решихме, че това наистина е нашият нов дом.”

Селото и старата къща печелят пред другия вариант – живот в страна от Южна Америка, който семейството обмисляло от известно време. През първите седем години те прекарват тук само почивките си, докато малко по малко оправят къщата. Преди четири месеца родителите на Рийз напускат работа и се настаняват тук за постоянно с децата си. Дотогава главата на семейство Джордан е бил медицински служител в Англия, а съпругата му – главен готвач в ресторант. По-малката сестра на Рийз учи в ОУ „Иван Вазов”, а той в професионалната гимназия.

Много ми е приятно тук, в България. Всички са приятелски настроени към нас, обяснява Рийз на английски, с помощта на учителката. На цялото семейство им харесва. Разликата в културите е огромна. Така че всичко ми е интересно.

Въпреки разликата в културите, съучениците му помагат да научи трудния за него български език и да направят приятен престоя му в училище. С тази задача първи се е заел Тони.

„Отначало той много се притесняваше, но после започнахме да си говорим двамата, аз да му превеждам, когато се наложи. Постепенно започна да научава и български думи… Сега е приятел с всички. Всеки иска да се снима с него.

Рийз се обучава в паралелката предприемачество и мениджмънт. Той вече е завършил обучението си в английско училище, но заради разликите в образователните системи ще трябва да положи повече от 10 изпита, за да получи българска диплома.

Подобно на родителите си, и за разлика от по-големия си брат, който е останал в Англия, Рийз прави планове да остане да живее в България.

Previous articleДеня на победата в Свиленград
Next articleСвиленград се включи в кампанията „Да изчистим България за един ден”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...