Няма да закриват Митница Свиленград

0

Митницата в Свиленград няма да бъде закрита, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова на извънредна пресконференция днес. Узунова уточни, че е упълномощена от министъра на финансите Симеон Дянков да обяви решението му пред ръководството на митницата в Свиленград и пред ръководството на общината, както и пред журналистите.

Митничарите в Свиленград ще бъдат подложени на тримесечен мониторинг. През този период те ще бъдат обучавани допълнително за повишаването на професионалния им капацитет и периодично ще се явявят на тестове за проверка на усвоените знания и умения.

По думите на Узунова това е възможност на работещите да� докажат, че „не бива митницата да бъде спрягана само като място за корупционни практики или за непрофесионално изпълнение на служебните задължения“.

Ирена Узунова отбеляза, че решението да не бъде закрита митницата е било взето и по нейно настояване, за да се съхранят работните места в района. Тя добави, че по информация от кмета на Свиленград Георги Манолов, евентуалното закриване на митницата е щяло да засегне 120 семейства в общината.

Само преди десет дни директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов обяви резултатите от проведени тестове за интегритет сред служителите на митницата и ги определи като плачевни. В същото време той обяви, че в региона няма квалифицирани кадри, което разбуни духовете в Свиленград и предизвика публикуването на официалните позиции на местните структури на БСП, СДС и ДСБ. Вторите дори поискаха публично да се извини на свиленградчани.

В понеделник пък местните парламентаристи готвеха извънредно заседание, на което да излязат със свое официално становище главното управление на Митниците да бъде преместено не в Русе, както предложи министър Дянков, а в Свиленград.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...