Кметът към общинарите: Последен шанс да лобирате за безмитната търговия

0

Парламентарно представените партии в общинския съвет да лобират пред своите депутати за възстановяване на безмитните магазини. Това предложи кметът на Свиленград инж. Георги Манолов на общинарите. Мотивът за предложението – работните места, които могат да се разкрият.

Градоначалникът предупреди, че при предстоящата реконструкция на ГКПП Капитан Андреево е предвидено премахване на сградите, в които до преди няколко години се извършаваше валутна търговия. Очаква се ремонтът на пункта да стартира през юли и да приключи до есента на следващата година, което ще пресече всякаква възможност за възстановяването й. Той подчерта, че на външната за европейския съюз граница, от другата й страна, се прави оборот от близо милиард долара годишно, а Асоциацията на безмитните оператори се пребориха и доказаха пред ЕК, че закриването им никога не е искано.

Манолов поиска и спешно лобиране пред правителството и народните избраници относно Свободна безмитна зона – Свиленград, която също давала работни места и била най-сериозното перо за попълване на местния бюджет, а в момента е доведена до фалит.

„Държавата още се чуди какво е реалното състояние на Свободната безмитна зона, каза още градоначалника. По време на тройната коалиция и по време на министър Петър Димитров, се правеха опити за създаването на държавно предприятие Индустриални зони. Сега държавата не знае в какъв размер са задълженията на зоната и в момента части от нея се разпродават от съдия изпълнител”

По думите му за живването й е необходимо да се направи също връзка с високоскоростната жп линия, по която се работи в момента, и изграждането на терминал.

Previous articleОбщинарите отложиха декларацията за митницата за края на месеца
Next articleНад 40 талона разиграват за освобождаване от такса битови отпадъци

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...