Кметът към общинарите: Последен шанс да лобирате за безмитната търговия

0

Парламентарно представените партии в общинския съвет да лобират пред своите депутати за възстановяване на безмитните магазини. Това предложи кметът на Свиленград инж. Георги Манолов на общинарите. Мотивът за предложението – работните места, които могат да се разкрият.

Градоначалникът предупреди, че при предстоящата реконструкция на ГКПП Капитан Андреево е предвидено премахване на сградите, в които до преди няколко години се извършаваше валутна търговия. Очаква се ремонтът на пункта да стартира през юли и да приключи до есента на следващата година, което ще пресече всякаква възможност за възстановяването й. Той подчерта, че на външната за европейския съюз граница, от другата й страна, се прави оборот от близо милиард долара годишно, а Асоциацията на безмитните оператори се пребориха и доказаха пред ЕК, че закриването им никога не е искано.

Манолов поиска и спешно лобиране пред правителството и народните избраници относно Свободна безмитна зона – Свиленград, която също давала работни места и била най-сериозното перо за попълване на местния бюджет, а в момента е доведена до фалит.

„Държавата още се чуди какво е реалното състояние на Свободната безмитна зона, каза още градоначалника. По време на тройната коалиция и по време на министър Петър Димитров, се правеха опити за създаването на държавно предприятие Индустриални зони. Сега държавата не знае в какъв размер са задълженията на зоната и в момента части от нея се разпродават от съдия изпълнител”

По думите му за живването й е необходимо да се направи също връзка с високоскоростната жп линия, по която се работи в момента, и изграждането на терминал.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...